Fotograf: Joel Nilsson

Så har hon skruvat upp rakettillväxten i ljudsuccén Zound Industries

Så fixar Zound Industries vd Pernilla Ekman supertillväxten.

Supersnabbväxande hörlursbolaget Zound omsätter snart två miljarder kronor, samtidigt som den färgstarke grundaren Konrad Bergström nyligen sparkades från sitt eget bolag.

Nu ligger det på vd:n och doldisen Pernilla Ekman att hålla tillväxten uppe.

Och det gör hon. Zound Industries ökade intäkterna med 44 procent till 412 miljoner kronor under det tredje kvartalet, jämfört med samma period året innan. Ackumulerat för årets tre första kvartal har intäkterna stigit med 32 procent till 1,15 miljarder kronor.

Strax innan sommaren duggade krigsrubrikerna tätt i medierna om Zound Industries. Plötsligt hade grundaren av ett av Sveriges mest snabbväxande företag fått sparken från sitt eget bolag.

Det skedde i slutet av maj och händelsen hade sin upprinnelse i en ägarstrid under våren där Konrad Bergström uppbackad av Marc Wallenberg – son till finansmannen Marcus Wallenberg – lade ett indikativt bud på bolaget som enligt uppgifter i medierna låg på storleksordningen 1,5–2 miljarder kronor.

Zound Industries är en global framgångssaga och drogs i gång år 2008. Sedan år 2014, då företaget fick upp farten rejält, har det vuxit från en omsättning på drygt 500 miljoner kronor till 1,4 miljarder kronor under förra året. Och de redovisade omsättningssiffrorna för första halvåret skvallrar om en möjlig omsättning på runt 2 miljarder för helåret 2018, samtidigt som bolaget redan från start varje år visat svarta siffror.

Men den snabba tillväxten var ändå inte tillräcklig för Konrad Bergström som gillar att jämföra bolaget med den amerikanska hörlurstillverkaren Beats:
”Om de kan omsätta 4 miljarder dollar om året så borde vi kunna göra detsamma”, har han tidigare hävdat i intervjuer.

Och Zound Industries vd Pernilla Ekman har likaså högtflygande planer för bolaget.

”Vi ska fortsätta att hålla en hög tillväxt och samtidigt befinna oss i skärningspunkten mellan lifestyle och tech. För oss är det otroligt viktigt att upprätthålla just den balansen.”

”Vi är precis bara i början av den här utvecklingen, men när det väl sätter i gång kan det gå fort.”

Läs hela långa intervjun med Pernilla Ekman om hur hon ska ta Zound Industries mot nya höjder och hur hon ser på röststyrning, nya samarbetet med Adidas och vilka trender som kommer härnäst, allt på vår premiumsajt Veckans Affärer Inisghts.

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!