ANNONS

Fyra gånger pålitligare än EU-snittet: Därför funkar investeringar i peer-to-peer-lån bäst i Sverige

Svenskarna är näst bäst i hela EU på att betala tillbaka privatlån – vilket ger perfekta förutsättningar för att investera i peer-to-peer-lån.

Allt fler svenskar tröttnar på de traditionella bankernas ytterst magra sparräntor – som ytterst sällan ens täcker upp för värdeminskningen i form av inflation. Varför ska du i praktiken betala för att låna ut dina pengar?

Samtidigt får allt fler upp ögonen med fördelarna kring investeringar i svenska lån. Genom att kringgå banken och koppla ihop privatpersoner direkt kan man få en skälig, stabil och förutsägbar ränta eller avkastning oavsett om man vill låna eller investera pengar.

”Vi på Brocc arbetar under devisen fair finance movement, vilket för oss betyder att det ska finnas bra och fördelaktiga finansiella lösningar för alla individer oavsett om man vill låna pengar eller investera”, säger Andreas Thim, Chief Commercial Officer på Brocc.

För närvarande är den förväntade genomsnittliga årsavkastningen – efter avgifter och kreditförluster 6 procent. Läs mer på Broccs hemsida.

Säkrast i Europa

Siffror från Europeiska Bankmyndigheten visar att svenska privatpersoner är näst bäst i hela EU på att betala tillbaka sina privatskulder (endast luxemburgarna är aningen bättre). Faktum är att svenskarna är fyra gånger pålitligare än EU-genomsnittet: hela 99 procent av alla lån betalas tillbaka.

– Anledningen till att Sverige ligger så bra till är vår unika struktur med personnummer, offentlighetsprincip och möjlighet till mycket goda kreditbedömningar – samt att det finns en myndighet som aktivt ser till att skulder blir återbetalade, säger Andreas Thim, Chief Commercial Officer på Brocc.

Till skillnad mot för bostadslån, som till stor del ställs i relation till bostadens värde, baseras privatlån på personens kassaflöde eller lön – vilket gör de mindre känsliga för ränteförändringar och prisförändringar på bostadsmarknaden.

”Om vi går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten skulle gå upp har vi fortfarande, jämfört med andra länder goda skyddsnät, som gör att låntagare oftast kan sköta sina betalningar och slippa få betalningsanmärkningar – även om de skulle bli av med jobbet”, säger Andreas Thim.

Riskerna minimeras genom spridning

När du investerar i peer-to-peer-lån fördelar Brocc ut investeringen på ett stort antal kreditvärdiga svenska låntagare – och tar hand om all administration. Därför kan man förvänta sig en stabil avkastning även efter förväntade kreditförluster.

”Generellt är vi inne i ett tufft investerarklimat med låga räntor och hög fallhöjd på börsen, vilket gör det svårt för vanliga investerare att få en bra en avkastning till en rimlig risk. Samtidigt så tjänar svenska banker rekordmycket på lån till svenska privatpersoner, en möjlighet som tidigare inte varit öppen för vanliga investerare.  Sammantaget gör detta att investeringar i privatlån till kreditvärdiga svenskar med fast inkomst är en mycket god affär”, säger Andreas Thim.

Vill du också investera i lån? Läs mer här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST