Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Börsen ned på tisdagsmorgonen – Volvo och NCC tynger

Index rörde sig nedåt på Stockholmsbörsen på tisdagen med tunga nedgångar för ett par större bolag. I Europa var riktningen i stället uppåt, med en ökning på några tiondels procent för tyska DAX och franska CAC40.

Strax efter klockan 10.20 hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.531 och aktier för 3,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Volvo spred osäkerhet på marknaden med ett besked om att man hittat ett komponentfel i ett avgasefterbehandlingssystem som gör att komponenten åldras snabbare än väntat. Detta kan i sin tur leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider, och kostnaderna för felet kan enligt Volvo bli "betydande".

Lastbilstillverkaren uppgav på förmiddagen att bolaget inte kunde säga något om omfattningen av felet, eller kostnaderna för att åtgärda det.

"Det var vi själva som upptäckte detta, men sedan vet vi egentligen inte så mycket mer i nuläget", säger Volvos chef för mediarelationer Claes Eliasson till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo backade 5,7 procent och var förmiddagens överlägset mest omsatta aktie, med runt 30 procent av totalomsättningen på Stockholmsbörsen.

NCC lade före öppning fram preliminära siffror för tredje kvartalet och slog till med en mycket stor nedskrivning, som fick aktien att tappa 6,8 procent. Förlusten på rörelseresultatnivå var 1.108 miljoner kronor, efter projektnedskrivningar på 1.565 miljoner kronor. Enligt Bloomberg News analytikerenkät var ett rörelseresultat på 298 miljoner väntat och exklusive engångsposter väntades 751 miljoner kronor. Enligt NCC:s vd Tomas Carlsson närmar sig dock bolaget slutet i vissa problemtyngda projekt i Norge.

"Det rör sig huvudsakligen om projekt som är tagna under tidsperioden 2014 till 2016 och de är ganska långt gångna. Men det är klart att vi måste slutföra dem innan vi är av med dessa", säger Tomas Carlsson till Direkt.

Desto mer positiva var tongångarna kring omsorgsbolaget Ambea, som lyfte hela 7,5 procent. Ambea köper Investorägda Aleris omsorgsverksamheter i Norge, Sverige och Danmark för 2,6 miljarder kronor. Den nya koncernens omsättning var under tolvmånadersperioden till den 30 juni 10,6 miljarder kronor, där Ambea svarade för 5,9 miljarder och Aleris Omsorg för 4,7 miljarder kronor.

Bioinvest steg 4,7 procent på beskedet om att bolaget ska inleda tre nya kliniska program inom solida tumörsjukdomar.

Intrum har för tidningen La Repubblica uppgett att bolaget för diskussioner med andra italienska banker, utöver Intesa Sanpaolo som bolaget tidigare aviserat affärer med. Intrum handlades 2,9 procent högre.

First North-listade Green Landscaping, som är verksamt inom utemiljöskötsel, sköt till väders och steg 9 procent. Bolaget har tecknat avtal om köp av Svensk Markservice för 398 miljoner kronor. Svensk Markservice hade under tolvmånadersperioden till och med augusti justerade rörelseintäkter på 879 miljoner kronor och ett justerat resultat före räntor, skatt, och nedskrivningar på 27 miljoner.

Immunicum gör en riktad nyemission på cirka 178 miljoner kronor och en garanterad företrädesemission på cirka 173 miljoner kronor, där tillskotten främst ska användas till en utökad kombinationsstudie och stödjande av preklinisk utveckling kring kombinationsbehandling med immunonkologiska terapier. Aktien föll hårt och sänktes hela 18 procent.

Starbreeze utvärderar att emittera ett obligationslån, som enligt bolaget ska diversifiera kapitalförsörjningen och ersätta existerande bankfinansiering. Spelutvecklaren handlades ned 4,3 procent.

Efter måndagens tunga kursfall rekylerade Getinge på tisdagen uppåt, trots sänkta riktkurser från ABG Sundal Collier och Pareto. Aktien steg 2,7 procent.

Leo Vegas tas upp till bevakning av DNB Markets som inleder med en köprekommendation och riktkursen 70 kronor. Spelaktien stärktes 6,3 procent till 51:30 krono


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST