Fotograf: TT

Den globala börsoron går in på andra veckan: Storbolaget på Stockholmsbörsen rasar tvåsiffrigt

Fredagens börsglädje i USA smittade inte av sig till måndagen - Asien pekar rakt ner.

Stockholmsbörsen drog sig lätt nedåt när veckans handel började på måndagen. Bland sektorerna avancerade energi och telekom, medan det för de flesta andra branscher var minussiffror. Hälsovård och industri fanns bland de sektorer som tappade mest.

Strax efter klockan 13.20 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 1.535 och aktier för 5,9 miljarder kronor hade bytt ägare.

Mycket uppmärksamhet riktades mot Getinge, som föll tungt och tappade 13,3 procent. Bolaget gör en reservering på 1,8 miljarder kronor för skadeståndskrav. Kraven har riktats mot dotterbolaget Atrium Medical i Nordamerika och gäller dess kirurgiska nätimplantat. Getinges vd Mattias Perjos uppgav vid en telefonkonferens att cirka 900 stämningar lämnats in i USA och Kanada gällande implantaten.

Även Medivir föll hårt sedan vd Christine Lind slutat med omedelbar verkan och efterträtts av en tillförordnad vd i form av Uli Hacksell. Bolaget meddelade också att det avser att framöver fokusera på den kliniska portföljen. Aktien rasade 13 procent, en reaktion som Carnegie i en kommentar ansåg överdriven.

Electrolux sjönk 1,3 procent. Vitvarubolaget uppger att det inte kan uteslutas att den amerikanska varuhuskedjan Sears rekonstruktion kan få "väsentlig inverkan" på Electrolux framtida försäljning, och på resultatet inom affärsområdet Vitvaror Nordamerika.

Telia gick starkast i OMXS30 med ett lyft på 1,7 procent och bidrog därmed till uppgången för telekomsektorn. Bolaget anger att de totala synergierna från köpet av GET och TDC Norge uppgår till 0,7 miljarder norska kronor, högre än tidigare bedömning som var 0,6 miljarder. De köpta bolagen konsolideras i Telias redovisning från och med måndagen.

Clas Ohlsons försäljning i september steg 6 procent med en organisk tillväxt på 2 procent. Aktien handlades 2,1 procent högre.

Storytels styrelseledamot och största ägare Jonas Sjögren har köpt nästan 13.000 aktier i bolaget. Aktien avancerade 3,1 procent.

Nordea Fonder har ökat sitt innehav i Rejlers till motsvarande 15 procent av kapital och 8 procent av rösterna i bolaget. Rejlers handlades 6,4 procent högre.

Arctic Paper och Capacent avancerade kraftigt, med 5,8 respektive 9,5 procent, efter att ha köprekommenderats av Börsveckan. Klädbolaget RNB fick däremot en säljrekommendation av samma tidning och var 5,3 procent lägre.

Ett par rekommendationer från Handelsbanken fick också märkbar effekt: Bonava tappade 3,9 procent efter att ha sänkts från öka till minska av banken, och JM sjönk 4,3 procent efter att ha sänkts från köp till minska. JM:s låga försäljning i kombination med rekordmånga osålda lägenheter i pågående produktion är en problematisk kombination, anser Handelsbanken.

Handelsbanken tror desto mer på Lundin Mining, som enligt banken blivit attraktiv efter senare tids kursnedgång. De långsiktiga utsikterna för bolaget beskrivs som ljusa. Gruvaktien handlades upp 0,5 procent.

Atlas Copco har sänkts till neutral från köp av Bank of America Merrill Lynch och verkstadsaktien backade 2 procent.

I Asien bjöd måndagens börser återigen på lägre kurser med Tokyo i täten för nedgångarna. I Fastlandskina kretsade handelsplatserna kring fyra-årslägsta. På oroskontot märktes risken för stigande spänningar mellan USA och Saudiarabien gällande den saknade saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Det fick även oljepriset att stiga.

"Det är inte mycket vi vet vad som händer mellan USA och Saudiarabien", kommenterade en Tokyo-baserad strateg till Bloomberg News.

Tokyo-börsen backade även på en förstärkt yen.

IMF-chefen Christine Lagarde flaggade under helgen för att mer marknadsoro kunde vara att vänta efter den största säljvågen på världens börser sedan i februari.

"Investerare försöker nu bestämma sig hur de ska bedöma pristillväxten", påminde en Hongkong-baserad investerare till Bloomberg News apropå oron för främst den amerikanska inflationen och därmed stigande USA-räntor.

De ledande börserna på Wall Street återhämtade sig på fredagen efter de två föregående dagarnas markanta fall. De stora teknikbolagen som föll hårt tidigare i veckan gick starkt, med undantag för Facebook.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,1 procent till 25.336. Det bredare S&P 500 ökade 1,4 procent till 2.767. Teknikorienterade Nasdaq steg 2,3 procent till 7.497.

Bland sektorer gick teknik bäst med uppgång på 3,2 procent, medan fastigheter sjönk med 0,1 procent.

På bolagsfronten kom storbankerna JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo med rapporter som fick blandade reaktioner. De två sistnämnda steg 2,1 respektive 1,3 procent medan JP Morgan tappade 1,1 procent.

Flera teknikbolag gick starkt på fredagen. Paypal och AMD avancerade båda 4,1 procent. Netflix var upp 5,8 procent efter att Citigroup har höjt aktien till köp med motiveringen att den senare tidens nedgång gett ett köptillfälle.

Apple, Alphabet och Microsoft, som samtliga trycktes ned ordentligt under de senaste dagarnas börsfrossa, rekylerade upp på fredagen mellan 2,7 och 3,6 procent.

Facebook gick dock inte lika starkt sedan det sociala mediebolaget bekräftat att hackare kom åt information från 29 miljoner konton. Aktien steg blygsamma 0,3 procent.

Spelutvecklaren Activision Blizzard lanserade Call of Duty: Black ops III under morgonen och spelet har fått positiva recensioner enligt flera analytiker. Aktien steg 5,5 procent.

Varuhuskedjan Sears rusade 19 procent efter uppgifter om att det konkurshotade bolaget kan hålla en del butiker öppna över jul. Under de två föregående handelsdagarna rasade aktien sammanlagt 47 procent.

Tesla steg 2,6 procent. Under fredagen kom uppgifter om att elbilstillverkaren har färdigställt 11.500 fordon, varav minst 7.000 Model 3, hittills under det fjärde kvartalet.

Tobaksbolaget Philip Morris stängde oförändrad för dagen efter att ha varit ned en dryg procent. Bidragande var en tilltagande oro över att Food and Drug Administration, FDA, ska införa strikta gränser för mängden nikotin i traditionella cigaretter.

Bland råvarorna återhämtade sig oljepriset efter de senaste dagarnas nedgång. WTI-oljan var upp runt 1 procent medan Nordsjöoljan steg 0,5 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 1 punkt till 3,16 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST