Fotograf: Rich Pedroncelli/AP, Jaime Green/AP

Bernie Sanders hyllar Jeff Bezos för höjda minimilöner på Amazon

En av Amazons mest högljudda kritiker lyfter på hatten.

E-handelsjätten Amazon höjer minimilönen till 15 dollar per timme för alla anställda i USA med effekt den 1 november. Löneökningen gäller såväl heltidsanställda, deltidsanställda, tillfälligt anställda inklusive bemanningsbolag och säsongsanställda i USA. Fler än 250 000 anställda och mer än 100 000 säsongsanställda berörs av beslutet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Amazon höjer även minimilönen i London till 10,50 pund medan det i övriga Storbritannien blir 9,50 pund som gäller.

"Vi har lyssnat på våra kritiker, tänkt noga på vad vi ville göra och bestämde oss för att leda utvecklingen. Vi är glada för den här förändringen och kommer att uppmuntra våra konkurrenter och andra stora arbetsgivare att göra samma sak", säger Jeff Bezos, grundare och vd i Amazon.

Amazon kommer också att arbeta för att höja den federala minimilönen i USA som är på 7,25 dollar per timme och har varit oförändrad i nästan tio år. Amazon har 575 000 anställda globalt.

Demokraternas toppolitiker Bernie Sanders som varit en av Amazons mest högljudda kritiker välkomnar beslutet. I ett inlägg på Facebook kallar han det en seger för "den politiska revolutionen".

”Det är absurt att skattebetalare i det här landet har subventionerat världens rikaste person, som råkar vara herr Bezos, eftersom så många av hans anställda tjänade så lite att de tvingades leva på matkuponger och Medicaid (statligt sjukvårdsprogram, reds anm) – det är inte rimligt”, säger Sanders till CNN.

”Så jag applåderar Jeff Bezos i dag för att han höjer minimilönerna på Amazon”, fortsätter Sanders och tillägger att han tycker andra bolag bör följa Bezos exempel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST