ANNONS

Från forskningsprojekt till framgångsrikt företag - de vill ersätta traditionella bilar med 100 procent eldrivna

Målet är att ersätta traditionella bensin och dieselbilar med 100 procent eldrivna fordon. Här är Uniti, ett av de nominerade företagen i kategorin hållbara transporter på E-prize.

Det hela började på Lunds Universitet, som ett öppet forskningsprojekt där målet var att genomföra undersökningar för att förbättra de samhälleliga och miljömässiga konsekvenserna av moderna bilar. Efter framgångsrika studier expanderade och utvecklades projektet - och är idag ett företag med fokus på effektiv tillämpning av modern teknik, ett företag som vill möta de globala utmaningar som bilindustrin står inför idag.

“Vårt mål var att bygga en produkt och ett företag som reflekterar vad samhället behöver ha från nästa generations bilföretag. Företaget har mognat enormt sedan starten och vi fokuserar nu på att färdigställa våra två produktionsmodeller, vilka är planerade att vara på vägarna under 2019, medan majoriteten av de första leveransen kommer att ske under 2020. Vi vill ersätta de traditionella bensin- och dieselbilarna med rena, 100 procent eldrivna fordon, genom att erbjuda en bil byggd för den dagliga pendlingen, där vi konkurrerar på pris och bekvämlighet med en design som sticker ut från mängden”, berättar Robin Eriksson, CMO på Uniti.

Företaget har sedan ombildningen från projekt till företag - starka ambitioner för framtidens bilmarknad. Att företaget nyligen blivit nominerade till E-Prize, näringslivets största energipris, ger ytterligare tro på framtiden.

Uniti

“Den globala bilmarknaden kommer att öka tack vare elektrifieringen av alla fordon och en ökad efterfråga på delad mobilitet. Konsumenternas efterfrågan kommer att leda till nya segment där fordonen är anpassade specifikt för varje behov istället för en universal lösning för alla behov. Konsumenter kommer i längden inte heller vilja äga några fordon, då detta är en dyr investering som ger en dålig avkastning och därför kommer delningsekonomin att öka även inom bilindustrin”, säger Robin och fortsätter:

“Fordonsindustrin är idag ett av de områden som påverkar växthuseffekterna mest och trots alla de problem vi ser idag, med rekordvärme och skogsbränder, måste vi ändå ta oss till arbetet varje dag. Vi vill bidra till att vi har en större andel elektriska bilar i sett till alla fordon för att minska den negativa påverkan genom att erbjuda ett lättviktigt och energieffektivt alternativ. Samtidigt kan vi erbjuda gratis laddning med grön el från vår partner E.ON som ytterligare bidrar till den förändringen.”

Den gröna el som Uniti erbjuder kommer från solenergi - i och med det samarbete Uniti har med E.ON har de tillsammans kunnat skapa möjligheten att erbjuda gratis laddning för elbilar med hållbar energi. Uniti är nominerade inom kategorin “hållbara transporter” på E-Prize, som delas ut av E.ON och Veckans Affärer, vinnaren kommer att koras på Go Greentech i Stockholm den 11 oktober.

Vad skulle en vinst betyda för ert företag?

“Otroligt mycket. Att bli nominerad och eventuellt vinna ger oss självförtroende och bekräftelse på att vår vision är något som vi, och Sverige behöver uppnå för att förbättra det samhälle vi lever i”, avslutar Robin Eriksson hoppfullt.

Läs mer och nominera till folkets pris på  E-Prize och E.ON:s arbete med hållbara transporter!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.