Fotograf: AP Photo/Kiichiro Sato

Konsekvenserna av Elon Musks twittrande är inte över – fler stämningar kan trilla in

Elon Musk ska avgå som Tesla-ordförande enligt en uppgörelse med SEC, samtidigt som han arbetar kvar som vd. Det rapporterar Reuters. 

På lördagen uppgav den amerikanska finansinspektionen SEC att man bötfäller Elon Musk och Tesla med 20 miljoner dollar vardera. Vidare krävde man att Musk avgår som styrelseordförande. 

Tesla och Elon Musk har gått med på kraven och ger upp ordförandeskapet i bolaget men förblir dock vd för Tesla. 

Investerare och bolagsstyrningsexperter tror att uppgörelsen kan komma att stärka biltillverkaren som haft två tuffa månader. 

Uppgörelsen är kopplad till Elon Musks missledande twitterinlägg den 7 augusti där vd:n uppgav att han överväger att köpa ut Tesla för 420 dollar per aktie samt har säkrat finansiering för en sådan affär. Sedan dess är Tesla-aktien ned 30 procent. 

Däremot rusade aktien 14 procent i måndagens tidiga amerikanska förhandel till följd av ett internt meddelande från Elon Musk till de anställda där Tesla-vd:n menar på att bolaget är nära att nå lönsamhet. Det rapporterade Bloomberg News.

Men SEC:s uppgörelse med Tesla och Elon Musk kan också öppna upp för nya utredningar och stämningar från investerare. Det uppger experter till Reuters.

Charles Elson på University of Delaware bedömer att det stora bekymret för företaget är vad som kan komma härnäst efter att flera miljontals dollar betalats i förlikning. 

"Det stora bekymret är privata åtgärder. Genom att betala böter i den nivån kan det ge uppmuntran till investerare att stämma företaget för förluster på aktiemarknaden", sade Charles Elson. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.