ANNONS

Rymdteknik ska minska Stockholms bilköer - här är svenska appen som gör det möjligt

Att räkna på trafik i högupplöst läge och samla data från uppkopplade fordon i realtidstrafik, det är grunden till trafikappen som ska hjälpa företag att köra smartare och miljövänligare.

Trafikappen CityFlow har utvecklats av företaget Mindconnect och ska effektivisera transporter, minska bränslekostnader och bidra till lägre koldioxidutsläpp. Jonas Bohman, vd på företaget, har en bakgrund inom rymdbranschen och erfarenhet av att kartlägga oljefyndigheter till havs i realtidsmodeller.

“Jag är civilingenjör i grunden och har arbetat med satellitforskning, sen lämnade jag rymdbranschen och gick till att kartlägga oljeplattformar till havs. Då såg jag hur man kunde kombinera tekniken för positionering i rymden och seismisk navigering till havs, för att beräkna trafikflöden i städer”, säger Jonas Bohman.

Men resan har inte alltid varit spikrak. År 2012 började systembygget och samtidigt arbetet med att hitta rätt data och pilotkunder för att kunna testa systemet. Det är först nu som Jonas ser en stark uppgång för företaget, efter sex års slit.

E-Prize 2018

E-prize firar 10 årsjubileum och är näringslivets största energipris. Priset delas ut av E.ON och Veckans Affärer och syftar till att främja nya ideér inom miljö och hållbarhetsområdet. Inom tre olika ämnen har tre finalister valts ut av en hårt arbetande jury och vinnarna presenteras den 11 oktober på Go Greentech i Stockholm.

Läs mer om E-Prize och E.ON:s arbete med hållbara transporter

“Vi ser nu en tydlig uppgång och att vi kan expandera, men det har tagit tid och ligger mycket slit bakom hela utvecklingen”, berättar Jonas Bohman.

Mindconnect är ett av tre nominerade företag till E-prize, inom kategorin hållbara transporter. Vinnaren koras på Go Greentech den 11 oktober och Jonas tror att kampen om vinsten kommer bli tuff, men är väldigt glad över nomineringen.

“Jag tror det blir svårt att kamma hem priset. De andra som är nominerade är roliga och mer synliga. Vår tjänst är inte lika synlig och ligger längre bak så det blir en tuff match, men det ska bli roligt. Vi skiljer oss från andra i och med att man ofta äger slutkunden, och utvecklar företaget efter det, men vi vill förbättra trafikinformationen och håller därmed inte i transporterna själva utan bidrar med möjligheten till förbättring, vi vill hjälpa de som har egna fordon att köra mer hållbart”, avslutar Jonas Bohman.

Jonas pratar även om framtidens hållbara transporter, där han är övertygad om att effektiviteten i hållbarheten måste sträcka sig över hela fordonsflottan och inkludera helheten, allt från förnybar tillverkning till användning och uttjänt produkt.

“Man behöver vara effektiv över hela fordonsflottan för att kunna skapa mindre miljöpåverkan och vara mer hållbara genom hela processen. Idag fokuserar många på bilen, själva fordonet och räknar på koldioxidutsläpp, men man måste tänka på hela livscykeln - ha ett helhetsfokus.”

Företaget arbetar med två olika tjänster, den ena är trafikappen CityFlow som idag till största delen används av taxi och transportföretag. Den andra tjänsten heter Eventico, där Mindconnect samarbetar med till exempel NCC och använder delar av egna appen Cityflow, för att hjälpa organisatörer av stora stadsevent såsom marathon, för att planera logistiken och säkerheten.

“Vi på Mindconnect arbetar med två saker, vi räknar på trafik i högupplöst läge och samlar data från uppkopplade fordon för att effektivisera taxi och annan service. Vilket ger bättre mobilitet för transporter, som i sin tur är bra för bolag, så att deras transporter drar mindre bränsle och släpper ut mindre koldioxid. Företag kan alltså vinna lägre bränslekostnader och möjligheten till att hinna med fler uppdrag, samtidigt som de bidrar till att koldioxidutsläppen minskar i följd av effektivare transport”, förklarar Jonas Bohman.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant