Ray Kurzweil Fotograf: Flickr

Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv

2030 börjar vi skjuta in miljontals nanorobotar i vårt blodomlopp och människan kommer att kunna ta de första stapplande stegen mot ett väldigt långt liv. Det hävdar amerikanske futuristen, superinnovatören, multigeniet och Googles innovationschef Ray Kurzweil.

Ray Kurzweil har ett 30-årigt track record av korrekta förutsägelser – 1999 gjorde han 147 stycken om år 2009. 126 av dem anses ha slagit in.

I ett samtal på webben nyligen med den grek-amerikanske ingenjören, läkaren och superentreprenören Peter Diamandis var bägge två övertygade om att ett kraftigt förlängt liv för människosläktet står för dörren och att det därför är onödigt dumt att utsätta sig för risker som att slarva med säkerhetsbältet eller fara nedför skidbacken utan hjälm.

”Vi kommer att ha väldigt små och väldigt intelligenta medicinska nanorobotar i kroppen runt 2030. De kommer att fungera som aktuarier, lagringstankar, sensorer och kommunikatörer och vi kommer att ha miljontals och till slut miljardtals som åker runt i vårt blodomlopp”, säger Ray Kurzweil.

En stor del av deras samtal kretsade kring att människan med stormsteg är på väg mot att finna den heliga graalen inom biologi – evigt liv.

Metoden för att nå dit bygger på samma metod som med framgång har banat väg för Googles självkörande bilar Waymo och att Googles AI Alpha Go utklassat världens bästa spelare i uråldriga brädspelet Go. Även om bilarna bara hunnit avverka 8 miljoner miles i den fysiska världen har de redan hunnit köra 1 miljard miles i en simulerad värld. Och på samma sätt som Alpha Go busenkelt lärde sig spelreglerna för Go kunde man genom en simulator generera miljardtals exempel och därigenom få rejäl fart på djupinlärningen för att vässa algoritmerna. Samma metod gjorde att uppföljaren Alpha Go Zero enkelt krossade föregångaren.

Nu är tanken alltså att använda en liknande metod för att simulera hur människokroppen fungerar in i minsta detalj.

Tidigare ledde svag processorkraft till att större datorkörningar inom biologi kunde ta upp till ett år, medan det numera tar mellan 10 minuter och en timme att simulera en hel population inklusive variationer hos medborgarna, enligt Ray Kurzweil.

Fram tills nu har ett riktigt långt liv mestadels varit ett statistiskt fenomen och vi har inte har kunnat förvänta oss några större vetenskaplig framsteg bortom 80 års ålder ­– de senaste 1 000 åren har den genomsnittliga livslängden gått från 19 till 80 år, enligt Ray Kurzweil.

Nu hävdar multigeniet att man kan simulera hela den medicinska och biologiska världen och därigenom vässa algoritmerna för att kunna nå ett riktigt långt liv.

Att det mesta pekar på att det här blir möjligt redan inom ett decennium beror på att utvecklingen sammanfaller med att AI-utvecklingen bland annat banar väg för just medicinska nanorobotar.

Ray Kurzweil  drar sig till minnes hur han själv en gång tittade på en så kallad T-cell  genom ett mikroskop.

Just T-celler spelar en viktig roll för att bekämpa sjukdomar och genom mikroskopet kunde han iaktta hur den använde smarta strategier för att förgöra bakterier.

Problemet är att T-cellerna inte har utvecklats så att de också kan bekämpa sjukdomar som har uppstått senare i människosläktets historia. Cancer fanns till exempel inte under faraonernas tid utan började breda ut sig först under industrialismen.

Nu ser Ray Kurzweil rena flodvågen framför sig av nya immunterapibehandlingar som går ut på att stimulera immunförsvaret för att enklare kunna bekämpa exempelvis cancer.

”Jag tror att riktigt ivriga personer kommer att uppnå ett långt liv, lyckas undgå den filosofiska diskussionen och addera mer tid till sin förväntade livslängd”, säger Ray Kurzweil.

Peter Diamandis nämner bland annat hur det har plöjts ned miljardtals dollar på forskning om hur vi kan förlänga våra liv och ser redan 25 bolag med en ljus framtid framför sig. Ett av dem är han själv medgrundare av och styrelsemedlem i – Human Longevity, HLA.

När deras kunder årligen sekvenserar sitt DNA, går igenom sina mikroorganismer i och på kroppen samt gör en fullständig magnetröntgen är det mer regel än undantag att 1 procent av dem har aneuruysm – blodkärlsväggen är försvagad eller utvidgad, vilket bland annat ökar risken för hjärnblödning. Tester visar också att cirka 2 procent har cancer utan att veta om det.

Peter Diamandis exemplifierar också med att Unite Biotechnology utvecklar metoder för att få bukt med problemet att celler åldras. Tanken är att eftersom vi förlorar fler stamceller ju äldre vi blir skjuta in unga och vitala stamceller i kroppen och därmed reducera åldersprocessen.

Han berättar också att det pågår försök med ”ungt blod” där tanken är att äldre personer ska få ungt blod med förhoppning om att bromsa åldersprocessen.

Ray Kurzweil ser sömn, att äta rätt och att motionera som ”bro nummer 1” till ett långt liv. Men det är först vid ”bro nummer 2” vi kan börja omprogrammera det som evolutionen en gång designade.

”Efter 25 års ålder var evolutionen inte till din fördel precis”, säger Ray Kurzweil.
På Peter Diamandis fråga vad vi ska göra under övergångsperioden till nanorobotar svarar Ray Kurzweil:

”Nanorobotar är bro nummer 3. Precis som T-celler kommer de att bekämpa patogener, inte bara sådana som uppstod tidigt i livets utveckling utan de kommer även att ge sig på cancer.”

Ray Kurzweil berättar också att även om många sjukdomar är patogenbaserade – smittämnen, gifter, stress och autoimmunitet – ska nanorobotarna också bekämpa metabola sjukdomar, dvs ärftliga rubbningar i kroppens nedbrytningsprocesser.

”Nanorobotarna  kommer att fungera som dagens organ som antingen för in något i blodomloppet eller tar bort något.”

Singularity University som de bägge har varit med och grundat har redan kommit långt på vägen med att beskriva varje sjukdom och kategori av sjukdomar och man vet också hur nanorobotar ska tillverkas – ytterst handlar det handlar om att få fram en teknik där precisionen når ända ned till atomnivå.

”Det är själva nyckeln. Vi behöver ett antal projekt som försöker att göra det. Och jag är väldigt säker på att vi kommer att befinna oss där runt 2030”, säger Ray Kurzweil.

Snabbfakta Ray Kurzweil

  • Har korats till geni av Wall Street Journal, ”ultimate thinking machine” av Forbes och Toppentreprenör av INC.
  • Har uppfunnit alltifrån den första flatbedscannern till läsmaskiner för blinda och är kanske allra mest känd för att ha uppfunnit synthesizern där Kurzweil är ett välkänt märke.
  • Har tilldelats en Grammy för sina insatser inom musikteknik.
  • Har utsetts till hedersdoktor 21 gånger och fått hederbetygelser av tre amerikanska presidenter.
  • Har skrivit en rad bästsäljande böcker som exempelvis ”The Singularity is Near”.
  • Första jobbet multigeniet någonsin tog var när han på initiativ av Google-grundaren Larry Page blev Googles innovationschef år 2012.
  • Medgrundare av tankesmedjan Singularity University.


Snabbfakta Peter Diamandis

  • Grundare och ordförande för X Prize Foundation som håller i kapplöpningstävlingar till rymden.
  • Medgrundare och arbetande ordförande för Singularity University, uppkallat efter singulariteten – det vill säga den tidpunkt då AI väntas bli lika intelligent som människan.
  • Medförförfattare till ”Abundance: The Future Is Better Than You Think” och abundance (överflöd) är också temat för samtalet ovan som sker inom ramen för Peter Diamandis Digital Abundance Community.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.