Fotograf: Pexels/privat

”I Sverige finns hundratals startups inom hälsa och sjukvård – men sjuka barn får vänta medan politikerna tjafsar”

I Sverige får barn, sjuka och gamla vänta medan politiker tjafsar om vinstkronor och bättre vårdplanering. Det skriver Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör, techrådgivare och medlem i 17-nätverket.

Jag sitter i väntrummet på vårdcentralen med min son som varit dålig i sex veckor och legat hemma i sängen fyra av dem. Trött, ont i huvudet och illamående, och ingen har kunnat ge svar på varför.

Utanför exploderar våren i blommande häggar och syrener. Kompisarna cyklar och leker. Sonen är grå i ansiktet, skrattet är långt borta. Vi får svar från förra blodprovet: det visar inget. Vi tar ett nytt som vi kommer få svar på nästa vecka.

”Egentligen borde vi magnetröntga hjärnan”, säger läkaren. ”Jag lägger in en remiss på det, men det kan ta upp till tre månader.”

Hon ser på mig med medlidande.

”Det är brist på läkare som kan granska röntgenbilderna.”

På natten ligger jag sömnlös och föreställer mig inflammationer, blödningar och tumörer. Jag går upp och googlar på privata kliniker för barn i och utanför Sverige.

På ett privatsjukhus i Norge gör de magnetröntgen på alla som fått vänta mer än en månad i statlig vård. I London samarbetar Alan Turing-institutet med sjukhusen för att använda AI i analys av röntgenbilder.

Efter en sömnlös natt sätter jag på morgon-tv och hör en entusiastisk politiker säga att digitala lösningar är här för att stanna. Denna politiker får digitaliseringen att låta som något som bara händer, och inte alls som den långa innovationsprocess driven av entreprenörer som vågar ta risker den faktiskt är.

I Sverige finns hundratals startups inom hälsa och sjukvård, många med nya digitala lösningar. Jag är delägare och styrelseledamot i ett av dem och har kontakt med många andra entreprenörer i branschen. Alla vittnar om en tröghet i svensk sjukvård där det är svårt att få genomslag för nya idéer, system och produkter.

Forskning inom området talar om brist på incitament och svårigheter att gå från pilotfas till implementering.

Vi har en stagnerande utveckling i en sektor som skulle behöva innovation och förnyelse. Det finns många entreprenörer som står och stampar och vill förbättra. De åker till Tyskland och lanserar sina lösningar.

I Sverige får barn, sjuka och gamla vänta medan politiker tjafsar om vinstkronor och bättre vårdplanering.

Det blir sommar och efter ha legat på som en iller får vi en tid för magnetröntgen. Sonen ligger där inne i tuben och jag tänker att det kanske finns ett före och efter detta ögonblick.

Han har dock hunnit bli bättre de senaste veckorna, och som tur är hittas inget – kanske var det bara ett virus denna gång. Men tänk om. Då hade tre månader varit avgörande.

Hellen Wohlin Lidgard är entreprenör och rådgivare till tech-bolag i tillväxtfasen, och medlem i 17-nätverket för kvinnor som driver bolag med minst 50 miljoner kronor i omsättning per år. Hon är tidigare grundare och vd för dataanalysbolaget Pointer, och styrelseledamot i bland annat Ceres, Prismatic Sensors, Bonzun, Ping Pong, Moment Group och Roa.

LÄS MER: Efter ett år av hemlighetsmakeri – nu avslöjar 17-nätverket sina medlemmar