”Döden för internet som vi känner det idag” – vad du behöver känna till om nya EU-lagen

EU-parlamentet röstade på onsdagen igenom ett kontroversiellt lagförslag om digital upphovsrätt, som kritikerna menar kan innebära slutet för internet som vi känner det.

”Detta är ett gott tecken för de kreativa företagen i Europa”, sade Axel Voss, tysk parlamentariker från CDU och talesman i frågan, efter omröstningen.

Spontant jubel utbröt i Europaparlamentet bland lagförslagets förespråkare efter att det stod klart att den nya upphovsrättslagen röstats fram.

Läs även: Nu väntar nya rekordböter från EU för Googles Android-system

Den 5 juli röstade parlamentet ned en tidigare version av lagförslaget efter kraftig kritik från aktivister för ett fritt internet. Företag som Apple, Airbnb, Microsoft och TripAdvisor motsatte sig också copyrightlagen genom sin lobbyorganisation EDiMA.

Flera svenska politiker, däribland EU-parlamentarikerna Christofer Fjellner (M) och Fredrick Federley (C), har uttryckt skarp kritik mot förslaget. Den senare hävdade på Twitter att beslutet innebär ”döden för internet som vi känner det idag”.

Artister, utgivare och andra rättighetsinnehavare har däremot stött lagen.

Parlamentets beslut på onsdagen – med röstsiffrorna 438-226 – innebär att förhandlingar nu kan inledas med EU:s näringsministrar och kommissionen om den slutliga versionen av lagstiftningen.

Teknikjättarnas organisation EDiMA sade i ett uttalande att upphovsrättsdirektivet kommer att begränsa européers tillgång till delade nyheter på internet och filtrera deras uppladdningar.

Axel Voss sade i ett pressmeddelande att upphovsrättsinnehavare, som musiker och manusförfattare, ska få betalt när deras arbete används av plattformar som YouTube, Facebook och nyhetsaggregatorer som Google News. En länkersättning ska utgå – något som vissa kritiker valt att kalla ”länkskatt”.

Skydd för medieutgivares rättigheter är avgörande för att kvalitetsjournalistik ska överleva, sade Axel Voss. Han får medhåll i Sverige av bland andra Stim och Författarförbundet.

Parlamentets nya version preciserade att även journalister och inte bara deras utgivare ska få del av ersättningen. Däremot undantas små företag, icke vinstdrivande uppslagsverk som Wikipedia, molntjänster för individer, samt sajter för utbildning och vetenskap från kravet att betala ersättning.

Internetplattformarna åläggs att snabbt åtgärda klagomål mot felaktiga uppladdningar. Klagomålen ska inte handläggas av algoritmer utan personal.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.