Fotograf: Joel Nilsson

Sveriges hårdaste investerare har tre unicorns i portföljen

Pär-Jörgen Pärson på riskkapitalbolaget Northzone upptäckte Spotify och har investerat stort i både Avito och Izettle. Vi har träffat superinvesteraren och pratat allt från unicorns till hårdrock. 

På 1980-talet var det konsultjobb på McKinsey som hägrade för studenterna på Handelshögskolan i Stockholm. Pär-Jörgen Pärson var inget undantag.
Först fick han sommarjobb och efter examen blev det anställning på kontoret i Stockholm.

”Ett av mina första uppdrag var ett riktigt högprofilprojekt för en av de stora maktfamiljerna i Sverige. De behövde hjälp med en översyn av sin ägarstruktur. Fler och fler blev inblandade i projektet och paniken spred sig. Till slut blev jag uppkallad till chefen som lät mig förstå att jag nog varit en felrekrytering.”

Men hans chef hade gjort en felbedömning. PJ Pärson gick inte ut genom dörren med svansen mellan benen som alla andra som sagts upp.

Han blev heligt förbannad.

”Min chef var från USA och när jag sa att jag inte accepterade uppsägningen trodde han kanske att jag var någon slags fackföreningskämpe eller liknande. Så han blev livrädd och satte in mig i ett annat projekt. Där gjorde jag bra ifrån mig.”

Fem år senare blev han sparkad för andra gången.

”Du kommer aldrig att bli partner sa de till mig. På McKinsey är det up or out som gäller och jag kände nog själv att jag inte var något riktigt konsultmaterial. Jag ville mer sitta vid rodret själv. Men meriten att bli sparkad två gånger från McKinsey är jag nog ganska ensam om", säger han och ser minst sagt nöjd ut.

Läs hela intervjun i nya numret av Veckans Affärer magasin här.

Inte prenumerant ännu?

Teckna din prenumeration nu!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  3. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  4. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant