Fotograf: Joel Nilsson

DÅ: Sparkad från McKinsey – två gånger NU: Sveriges hårdaste stjärninvesterare med tre unicorns i portföljen

Pär-Jörgen Pärson på riskkapitalbolaget Northzone upptäckte Spotify och har investerat stort i både Avito och Izettle. Vi har träffat superinvesteraren och pratat allt från unicorns till hårdrock. 

På 1980-talet var det konsultjobb på McKinsey som hägrade för studenterna på Handelshögskolan i Stockholm. Pär-Jörgen Pärson var inget undantag.
Först fick han sommarjobb och efter examen blev det anställning på kontoret i Stockholm.

”Ett av mina första uppdrag var ett riktigt högprofilprojekt för en av de stora maktfamiljerna i Sverige. De behövde hjälp med en översyn av sin ägarstruktur. Fler och fler blev inblandade i projektet och paniken spred sig. Till slut blev jag uppkallad till chefen som lät mig förstå att jag nog varit en felrekrytering.”

Men hans chef hade gjort en felbedömning. PJ Pärson gick inte ut genom dörren med svansen mellan benen som alla andra som sagts upp.

Han blev heligt förbannad.

”Min chef var från USA och när jag sa att jag inte accepterade uppsägningen trodde han kanske att jag var någon slags fackföreningskämpe eller liknande. Så han blev livrädd och satte in mig i ett annat projekt. Där gjorde jag bra ifrån mig.”

Fem år senare blev han sparkad för andra gången.

”Du kommer aldrig att bli partner sa de till mig. På McKinsey är det up or out som gäller och jag kände nog själv att jag inte var något riktigt konsultmaterial. Jag ville mer sitta vid rodret själv. Men meriten att bli sparkad två gånger från McKinsey är jag nog ganska ensam om", säger han och ser minst sagt nöjd ut.

Läs hela intervjun i nya numret av Veckans Affärer magasin här.

Inte prenumerant ännu?

Teckna din prenumeration nu!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant