Fotograf: Jesper Florbrant

Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden

Alla kvinnor ska ha samma förutsättningar att lyckas oavsett var i världen de befinner sig. Det är målet för serieentreprenören och Supertalangen Ishtar Touailats nya bolag Futuristas.

Uppväxt i en stökig miljö fick Ishtar Touailat fly hemmet som 12-åring, slussas mellan kompisars familjer i två år för att sedan som 14-åring jobba till sent in på nätterna på en pizzeria för att ha råd med egen lägenhet.

Serieentreprenören har bland annat utsetts till Supertalang och en av Näringslivets mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer samt ”Framtidens Kvinnliga Ledare” av Ledarna och tidningen Chef, men livet kunde sannerligen ha börjat enklare.

Jag träffar henne vid Teatergrillen i Stockholm för att bland annat diskutera allt som hände efter att hon inför undertecknad valde att för första gången någonsin berätta historien om sin tuffa uppväxt.

Jag får veta att hon efter artikelns publicering i mitten på juni förra året har fått tusentals mejl från personer som har inspirerats av hennes berättelse. Hon vittnar också om att hon än idag kan bli stoppad av människor på gatan som känner igen henne genom bilden från artikeln.

Då och då har Ishtar Touailat svårt att hålla tillbaka tårarna när vi djupdyker i vad som gjorde att just hon fann urkraften i sig att bli drottning över sitt eget öde.

Likt en Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-trilogi drar hon sig bland annat till minnes hur hon en smällkall vinternatt står och tittar upp mot lägenheten där hon och hennes pappa bor, knyter näven i ilska och tar mod till sig och ringer och hotar att ”döda honom”.

Just den ilskan skapade också en så stark känsla hos henne att då hon samma kväll begav sig till Centralstationen för att somna in bland samhällets mindre bemedlade plötsligt reste sig upp och har sedan dess alltid varit på väg framåt.

Hennes ekvation i livet är lika tydlig som enkel – den som ser sig som ett offer blir också ett sådant.

”Jag hade inte kommit någon vart i livet om jag hade lagt kraft och energi på att se mig själv som ett offer.”

Precis som att hon en gång lyckades ändra sitt liv vill hon nu via nya bolaget tillika techprogrammet Futuristas hjälpa andra unga kvinnor att bli drottningar över sitt eget öde.

”Ikoniska personer i historien har inte haft fokus på att göra saker för egen vinning. Det är inte min tuffa uppväxt som kan hålla mig vaken om nätterna, utan visionen om vad jag vill åstadkomma för att hjälpa världen och människor till ett bättre liv.”

Blygsamt menar techdrottningen att snabb teknikutveckling har gjort att det idag inte krävs så hög intelligens för att ta sig fram – själv hade hon dock så bra betyg trots hög frånvaro att vissa klasskamrater reste sig upp skrek i protest.


Foto: Marie-Therese Karlberg


”Det finns ändå många med mer talang, kompetens och finansiella resurser än vad jag besitter, men det jag har, och som många andra saknar eller behöver lära sig, är ett mindset, ihärdighet och ett psyke där jag inte viker ned mig. Jag kallar det för GRIT.”

Det här tar sig bland annat uttryck i att om hon har en vision tvekar hon inte en sekund att realisera den. Hon berättar bland annat hur hon alltid har velat satsa på projekt enligt ”Pay It Forward”-tanken och att det efter bolag som Startup Bootcamp och Women in Business Accelerate nu också har blivit verklighet genom Futuristas.

Enkelt förklarat går techprogrammet ut på att som första steg och under 10 tillfällen i 3-timmarspass drilla unga svenska kvinnor inom it och entreprenörskap - antingen fysiskt eller på distans.

Kostnaden ligger på 3 500 kronor, inklusive middag. Men alla intäkter går oavkortat till ett bootcamp i Tanzania.

”Med tanke på att den här sortens utbildningar kostar 50 000-60 000 kronor är avgiften inte hållbar i längden, utan jag kommer jag att behöva ta in stora bolag. Men just nu vill jag uppmuntra kvinnor till att vara proaktiva och investera i sig själva.”

Efter lanseringsfest vid The Park den 18 september åker Ishtar Touailat och 30-40-talet utvalda kvinnor från programmets svenska del ned till Tanzania och enligt ”pay it forward”-modellen lär cirka 100 unga kvinnor det man själv fick lära sig.

Inför resan samlar Futuristas i samarbete med Techbuddy också in alltifrån äldre bärbara datorer till begagnade mobiler.

”Teknikprylar har potential att rädda människoöden i Tanzania. Men vi måste se till att det vi tar in är värt något och håller bra kvalitet för annars kommer det bara att kosta mer än det smakar. Vår policy bygger på att inte dumpa gamla saker i Afrika.”

Förutom träning, utbildning och upprustning siktar Futuristas på att skapa förebilder genom att bland annat bjuda in Tanzanias techentreprenörer.

”Landet har ett fantastiskt ekosystem för startups och genom förebilder kan vi visa hur entreprenörskap kan vara en alternativ karriärväg.”

Alla utbildningar och aktiviteter kommer även att livestreamas för att Tanzania och hela övriga världen ska få inspiration genom programmet.

Då programmet väl är avslutat kommer svenska coacherna att finnas tillgängliga via Skype.

Ytterst går Futuristas ut på att nyttja kollektiv intelligens för att skapa impact i andra delar av världen, enligt Ishtar Touailat.

”Genom att få lära sig om sådant som framtida teknologier och disruption kan unga kvinnor göra sig betydligt mer relevanta inför den framtida arbetsmarknaden där det livslånga lärandet kommer att stå i fokus.”

Futuristas sker också i samarbete med Help-to-help-grundaren tillika Supertalangen Malin Cronqvist som redan bor i Tanzania och via crowdfunding från privatpersoner och företag skapar utbildningar åt landets befolkning. Ishtar Touailat och Malin Cronqvist lärde känna varandra i samband med entreprenörsresa till Silicon Valley 2012.

”Vi var modiga och såg tidigt att vi måste stötta varandra. Det har nu blivit verklighet genom Futuristas.”

Redan nästa år är tanken att Futuristas också ska omfatta Uganda och Kenya – och året därpå även Indien och andra delar av Asien.

Hon poängterar att Futuristas inte rör sig om att kvotera kvinnor mot män, utan om att skapa liknande förutsättningar för att hålla sig relevant i framtiden.

Ishtar Touailat anser visserligen att det redan finns fantastiska initiativ med bäring på samma sak, men hävdar också att många projekt inte har mynnat ut i något som har gett ringar på vattnet-effekter à la ”pay it forward”-modellen.

Ett annat problem, som bidrar till att färre når framgång, är den starka trenden att jämföra oss med andra. Ett tredje problem rör våra mobiler.

”Neurologiskt tränar vi typ 16 timmar per dag på att vara ofokuserade. Det bidrar ytterligare till att man inte tar tag i sin situation.”

Serieentreprenören berättar hur många i hennes omgivning kunde skratta åt att hon trodde sig kunna åstadkomma vad som helst i livet.

”Mitt första viktiga beslut tog jag redan som tonåring på Centralstationen då jag bestämde mig för att resa mig upp för att inte sluta i något dike.”

Idag tycks Ishtar Touailat ha en närmast deterministisk livssyn där hon tror att den tuffa uppväxten var menad i det att den banade väg för ett långsiktigt, värderingsstyrt ledarskap inriktat på mångfald i stället för exkludering.

Under Almedelsveckan hade hon så många talaruppdrag att hon direkt efteråt gjorde sig otillgänglig för världen för att likt en Duracell-kanin kunna ladda batterierna och komma tillbaka med förnyad kraft.

”Ibland händer det att skaparkraften försvinner och då räcker det oftast med några dagars lugn för att börja komma på nya idéer.”

Förutom techprogrammet Futuristas är AI-hackathonet, Impact X, ytterligare en sådan idé.

Ishtar Touailat tycker att det är ytterst bekymmersamt att ett så innovationsdrivet land som Sverige har hamnat på efterkälken i förhållande till länder som USA, Kina och Israel då det gäller AI.

Genom ett samarbete med regeringsuppdraget Hack for Sweden får Impact X access till data hos 40 myndigheter för att skapa spännande och värdefulla AI-tillämpningar – hackathonet sker i april men man kan ansöka redan i vinter.

”Jag driver redan en AI Inkubator samt en AI-accelerator och ImpactX blir Sveriges första AI-hackathon och en hjälp för Sverige att haka på AI-tåget. Många startup-bolag har inte den kompetens och de resurser som krävs för AI och genom Impact X får man kostnadsfritt ta del av det. Impact X är ytterligare ett sätt att ge till världen genom att sprida kunskap à la ’pay it forward’-tänket.”