Fotograf: Pexels

Bioteknikbolaget rusar över 30% för andra dagen i rad – och analysfirmorna ser ännu mer potential

Galen rusning i Orexo som just gått segrande ur en patenttvist.

Nasdaq Stockholmsbörsen häver på tisdagsmorgonen det handelsstopp på Orexo-aktien som infördes strax före stängning på måndagen efter specialistläkemedelsbolaget gått segrande ur en patenttvist mot Teva kring Zubsolv.

Beskedet skickade upp Orexo-aktien med 31 procent sent på måndagseftermiddagen innan Nasdaq införde sitt handelsstopp. På tisdagen fortsätter aktien rusa med 32 procent till kursnivåer på drygt 70 kr.

Följ Orexos aktie i realtid här på VA Finans.

ABG och Redeye hissar aktien

ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Orexo till köp från behåll. Riktkursen höjs till 77 från 40 kronor. Det framgår av Bloomberg.

Analysfirman Redeye höjer sitt motiverade värde för Orexo till 82 kronor från tidigare 60 kronor i sitt basecase i en ny analys efter att Orexo vunnit en patentstrid med Actavis som nu hindras från att lansera en generisk kopia av Zubsolv.

Redeye konstaterar att det främst är en lägre verksamhetsrisk som påverkar värderingen positivt. Med ett patentskydd som nu sträcker sig till september 2032 anses att risken i verksamheten reducerats.

Domslutet påverkar estimaten i mer begränsad omfattning, främst lägre legala kostnader från och med 2019 heter det vidare.

Enligt Redeye tar det positiva utfallet nu bort en rad osäkerheter som legat som en våt filt över aktien, det tar ned risken i verksamheten och ökar möjligheten till att det sker nya produktförvärv eller licenser. Samtidigt framhålls att detta utfall stärker förtroendet för ledningen och gör bolaget mer troligt som uppköpskandidat.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST