Här är partierna som rankas högst – enligt startupfolket

Valet må vara oavgjort – på startuphubben SUP46 ligger man redan i startgroparna för att lobba nästa regering med hjälp av en ny plattform där startupfolket rankar partierna och deras förslag.

Valkompasser, opinionsundersökningar och partiledardebatter i all ära, men hur röstar egentligen partierna i riksdagen – och hur startupvänliga är de?

Det är frågor som startuphubben Startup People of Sweden (SUP46) ställer sig. För att ta reda på hur det ligger till lanserar man nu sajten Startupfriend där man bjuder in startupfolk från hela Sverige att själva visa politikerna vilka frågor som är viktigast (och minst viktiga) för communityt.

”Det här är ett helt annat grepp än alla valkompasser. Det är vår take, där vi visar vad startupfolk tycker om de förslag som läggs fram”, berättar SUP46 vd Daniel Sonesson för VA.

Plattformen är öppen för alla som är verksamma inom startupcommunityt, från vd:ar och medarbetare till affärsänglar och mentorer. Efter registrering kan medlemmarna rösta upp eller ned olika motioner, det vill säga förslag presenterade av riksdagsmedlemmar, och propositioner, alltså lagförslag från regeringen.

Att SUP46 satsar hårt på att göra startupfolkets röster hörda i den svenska politiken framgår tydligt. 

I början av sommaren släppte man Startupmanifestet 2.0, med nya, tuffare krav på svenska politiker då man tyckte att för lite hade hänt efter det första manifestet. I samband med detta arrangerade man debatt mellan näringslivsminister Mikael Damberg (S) och Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson, följt av närvaro i Almedalen.

”Startupfriend är ett komplement – det är manifestets politiska plattform. Målet med startupmanifestet är att bygga ett världsklassklimat för startups, medan Startupfriend handlar om att ge en röst till varenda startupsjäl i hela Sverige.”

Medlemmarnas upp- och nedröstningar resulterar i två olika rankningar. I den ena listas förslagen beroende på popularitet – i skrivande stund är det en proposition om modernare regler om varumärken och en ny lag om företagsnamn som ligger i topp.

Den andra rankningen gäller partierna själva, baserat på hur de röstat i riksdagen jämfört med hur startupfolket röstat.

I skrivande stund rankas Kristdemokraterna allra högst, tätt följda av Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. Men Daniel Sonesson understryker att det inte är partisympatier som rankas – det går med andra ord inte att dra slutsatsen att KD skulle ha vunnit valet om det varit upp till startupfolket.

”Rankningen visar ju vilka partier som i vilken ordning främst röstat för vad startupcommunityt röstat för. Det betyder inte att de för den sakens skull skulle rösta på KD.”

Två partier som utmärker sig är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som hamnar allra längst ner respektive på näst sista plats.

”De röstar inte lika ofta för saker i riksdagen som startupfolket tycker är viktiga”, konstaterar Daniel Sonesson.

Även om den nya plattformen lanseras i samband med valet är Daniel Sonesson noga med att poängtera att projektet ännu bara har börjat. Planen är att lägga till fler motioner och propositioner allteftersom de läggs fram – och oavsett vem eller vilka som sitter vid makten.

”Vi kommer kontinuerligt jobba med detta, oavsett vilken regering vi får.”

Även om plattformen än så länge bara hunnit vara öppen i två veckor så har Daniel Sonesson noterat två tydliga trender baserat på hur medlemmarna röstat hittills.

”Den ena ingen jätteöverraskning, men intressant att se. Det är att de vill ha förenklingar – att det ska bli smidigare, enklare och snabbare att bygga sina startups, man vill ha lägre kostnader.”

Men communityt bryr sig inte bara om sina egna företag, konstaterar Daniel Sonesson. Till exempel har medlemmarna varit starkt för att försvåra för oseriösa kasinoverksamheter, vilket han menar visar på att det är en grupp som bryr sig om världen, om människor och om samhället. 

”Det finns en grad av idealism där också, utöver entreprenörskap. Det är något fint, tycker jag.”