Fotograf: Anders Wiklund/TT

Valrysaren: Bäddat för målfoto mellan blocken - men tydlig vågmästarroll för Sverigedemokraterna

Så här ser det politiska läget ut i Sverige just nu.

En preliminär mandatfördelning från Valmyndigheten visar att de rödgröna partierna får 144 mandat mot 142 för Alliansen. Sverigedemokraterna får 63 mandat och en tydlig vågmästarroll.

Det är Sverigedemokraterna som är valets vinnare, och de har skaffat sig en tydlig vågmästarroll.

Det sade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson på söndagskvällen.

Han sade att partiet kommer att få ett oerhört inflytande över det som händer i Sverige under de närmaste veckorna och de närmsta åren, det kan ingen ta ifrån dem.

Det skiljer bara två mandat mellan blocken. Den så kallade Alliansen, om den fortfarande existerar, måste ge besked och det är nu upp till bevis för moderatledaren Ulf Kristersson att visa hur han ska agera.

"Hur tänker du byta regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson?", sade han.

Han sade att Sverigedemokraterna inte är nöjda, utan nu går de in i en ny mandatperiod där de tänker skaffa sig inflytande på svensk politik på riktigt.

Det har varit tydligt att det är sju partier mot ett. Allt som betyder något för de andra partierna har varit att hålla Sverigedemokraterna borta.

Jimmie Åkesson är beredd att prata och förhandla och samarbeta med alla andra partier, men han bjuder särskilt in Ulf Kristersson.

Han sade att det som är tydligt är att den här regeringen inte har stöd av folkmajoriteten, och de ska de visa.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.