Fotograf: Pontus Lundahl / TT

Löfven: "Jag är redo att leda en koalitionsregering efter valet"

Om inget av de så kallade blocken får egen majoritet är det naturliga en blocköverskridande regering, menar Stefan Löfven. 

Det är bara fem dagar kvar till valdagen och allting tyder på att inget block får egen majoritet. Det visar att blockpolitiken har blivit alltmer obsolet, skriver Stefan Löfven i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Till följd av valet kommer därför förhandlingar och samarbeten behövas för att göra folket rättvisa och målet är att bryta blockpolitiken, menar han.

”Men om de borgerliga partierna envisas med att ha den kvar, så bör den partikonstellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsunderlag. Det omvända skulle vara helt orimligt”, skriver Stefan Löfven.

Däremot kommer inte något som helst samarbete att göras med Sverigedemokraterna, vilket är något han starkt kritiserar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för.

”Ulf Kristersson ska försöka ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna även om han sitter på det minsta regeringsunderlaget och därmed förlorar valet. Han är därmed beredd att ge makt åt ett parti som gör skillnad på folk och folk, som vill urholka kvinnors rättigheter, lämna EU och som inte är säkerhetspolitiskt trovärdigt”, skriver Stefan Löfven.

Enligt Löfven hade ett blocköverskridande samarbete behövts redan under 2014, när Sverigedemokraterna fällde regeringens budget.

Istället resulterade det i Decemberöverenskommelsen – som innebar att ledaren från det största blocket skulle släppas fram och få igenom sina budgetar. Att överenskommelsen sedan revs upp menar Löfven står till grund för det osäkra läge vi befinner oss i inför valet.

Det går bra för Sverige menar han. Fler jobb, andelen som försörjs av olika ersättningssystem har nått sin lägsta nivå sedan 1981 och investeringar i vård, skola och omsorg på 35 miljarder kronor har gjorts.

”När svenska folket har lagt sin röst den 9 september och valkampen är över, då är det dags att lägga partitaktiken åt sidan, ta gemensamt ansvar och sätta Sveriges bästa först.”

"Vi socialdemokrater står till förfogande för att leda en koalitionsregering som tar ansvar för landet och sätter investeringar i vård, skola och omsorg främst", skriver han.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.