ANNONS
Björn och Tulsa Jansson.

Natursten – en hållbar fasadtrend som är här för att stanna

Runt om i Sverige har byggnader med ett nytt fasadmaterial börjat skjuta i höjden. Tegnérs Torn i centrala Stockholm och Lidingös nya landmärke Fyrtornet är några aktuella byggen där takskiffer valts till fasaderna.

Under devisen ”takskiffer på nytt” har Tulsa och Björn Jansson på Nordskiffer etablerat takskiffer på fasad som ett alternativ till andra vanliga material såsom fibercement, tegel och puts. Takskiffer är plattor av natursten och enligt studien ”Miljömässigt hållbara material för bostadshus” från 2016 är det ett av de mest miljövänliga fasadmaterialen. 

Främst är det kommunalt ägda fastighetsbolag som fått upp ögonen för att använda takskiffer på fasad de senaste åren. Ett exempel är Skövdebostäders projekt Aspö-Ekologi som 2017 nominerades till SABO:s Hållbarhetspris och som även vunnit tidningen Dagens Samhälles Samhällsbyggnadspris. 

Hållbart – både ekonomiskt, socialt, miljömässigt och estetiskt

Anledningen att takskiffer har så låga koldioxidutsläpp är att det inte krävs energi vid tillverkningen, till skillnad från framställning av exempelvis tegel. I stället är det naturen själv som under 400 000 miljoner års tid, under tryck och värme, ”producerat” naturstenen. Eftersom natursten kräver minimalt underhåll och livslängden är upp till 200 år är det också ett miljömässigt fördelaktigt material över tid.

Nordskiffer

Nordskiffer startades 2005 av Björn och Tulsa Jansson med visionen att införa det historiska materialet takskiffer som ett nytt material för fasadtäckning i Sverige. Företaget ligger i Höganäs i nordvästra Skåne, men öppnar inom kort showroom i Stockholm. Företaget ingår sedan 2017 i St Eriks-koncernen.

Läs mer på vår hemsida och följ oss på Pinterest!

”Att slippa underhåll handlar inte bara om att spara tid utan också pengar. Det finns också ett politiskt tryck på att bygga både ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart. Dessutom finns en annan aspekt på hållbarhet som vi tycker uppmärksammas för lite, nämligen estetisk hållbarhet! Vi vill bidra till att skapa vackra miljöer som är trivsamma att vistas i”, säger Tulsa Jansson, en av grundarna av Nordskiffer.

Inte bara svart eller grått

Tvärtemot vad man först kan tro finns skiffer i många olika färger. Den svarta och grafitgrå är vanlig men takskiffer finns också naturligt i färger som grönt, rött, ljungfärgad, rostig och till och med nästan vit. Tegnérs Torn i centrala Stockholm kläs exempelvis i grön skiffer och Fyrtornet på Lidingö får rostfärgad fasad. Plattorna går också att variera i form och montage vilket gör att fasaderna kan få väldigt olika uttryck. Med en vikt från 25 kilo per kvadratmeter, är det också möjligt att skapa mer lekfulla konstruktioner som böljande tak eller fasad.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST