Alice Stenlöf och Bianca Ingrosso vann i kategorin Årets podcast på Guldtubengala 2018. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Miljonregn över bloggdrottningar: Så mycket tjänar svenska influencer-eliten

Det klirrar rejält i kassan för svenska influencers.

Med hundratusentals följare på sociala medier och minst lika många tittare på Youtube har, under se senaste åren, flera okända ansikten lyckats göra ett namn för sig genom att bli influencers. Många har även gått vidare till mer traditionella karriärer inom TV och musikbranschen.

Flera av dem är idag miljonärer – och så här mycket kammade de hem under det gångna året, enligt en granskning gjord av Di Digital.

Margaux Dietz
Ålder: 27
Gör: Bloggar och driver en Youtubekanal med drygt 187 000 följare.

Margaux Dietz har dykt upp i flera olika sammanhang under året som gått. Genom sin populära Youtube-kanal gjorde hon en egen show där hon frågade ut partiledarna inför valet. Hon bloggar även för Elle och vann deras pris som årets influencer 2018.

2016 tog hon ut en blygsam summa på 59 000 kronor genom sitt bolag Margaux Dietz AB, som bedriver försäljning, reklam och marknadsföring.

Men 2017 var ett starkare år och bloggerskan omsatte då 2,5 miljoner kronor med ett positivt resultat på 1,6 miljoner kronor. Då plockade hon ut en lön på 367 000 kronor samt 169 000 kronor i utdelningar.

Bianca Ingrosso
Ålder: 23
Gör: Bloggar och driver en Youtubekanal med drygt 200 000 följare.

Hennes sommarprat blev i år ett av de mest lyssnade i poddformat. 2016 startade hon sitt bolag och omsatte då 6,7 miljoner kronor under förra året med ett resultat på 4,4 miljoner kronor. Totalt tog Bianca Ingrosso ut 580 000 kronor i utdelning. Bolaget hade även ett lönekonto på 1,8 miljoner kronor.

Zara Larsson
Ålder: 20
Gör: Musikartist

Zara Larssons musikkarriär går som tåget, och förutom det har hon imponerande 5,1 miljoner följare på Instagram.

Tillsammans med familjen har hon bolaget Haza Ab som dessutom äger dotterbolaget ZL Touring Limited i England.

Under 2016 omsatte Zara 11,8 miljoner kronor där vinsten var 5,8 miljoner kronor. Efter årets slut tog hon ut en utdelning på 438 000 kronor.

Men förra året blev riktigt lukrativt och sångerskan ökade omsättningen till 25,3 miljoner kronor med ett resultat på 13,6 miljoner kronor och en vinst på 6,7 miljoner kronor. Efter utbetalda löner minskade dock utdelningen till 399 000 kronor.

Läs även: Zara Larsson: "När jag gick i åttan skrattade jag åt feministerna"

Alexandra Nilsson
Ålder: 27
Gör: Bloggar

Alexandra Nilsson är nog mer känd som ”Kissie” – ett namn hon bloggat under i flera år. Hennes bolag Alexandra Media Sweden Ab omsatte under 2016 drygt 1,4 miljoner kronor. Resultatet landade på 591 000 kronor och hon plockade själv ut 163 000 kronor i utdelningar samt en lön på 500 000 kronor.

Under förra året gick var omsättningen mindre och landade på dryga miljonen men Alexandra Nilsson tog ut en saftigare lön, på 746 000 kronor. Däremot blev det ingen utdelning.

Therése Lindgren
Ålder: 31
Gör: Entreprenör och Youtubekändis.

2013 var startskottet för Therese Lindgrens karriär som Youtubestjärna. Idag har hon drygt 721 000 följare på sin kanal och har även startat detaljhandelsverksamheter inom smink, kläder och accessoarer.

2016 omsatte hennes bolag Therese Lindgren AB 9,6 miljoner kronor och resultatet hamnade på 8,4 miljoner kronor. Hon tog då ut så mycket som 5,5 miljoner kronor när åter var slut.

Förra året gick omsättningen upp till 1,5 miljoner kronor och resultatet mer än dubblades till 17,4 miljoner kronor. Hon kunde då glädjas av en utdelning på hela 13 miljoner kronor.

Kenza Zouiten
Ålder: 27
Gör: Bloggerska och entreprenör

Hundratusentals har följt Kenza genom hennes blogg  och sociala medier sedan flera år tillbaka. 2013 var hon med och startade klädmärket Ivy Revel, vars tillväxt har gått bra, men lönsamheten visar tråkigare siffror.

2016 tog hon, genom sitt bolag Kenza Zouiten AB, ut 600 000 kronor i utdelning.

Året därpå sjönk både omsättningen som landade på 4,6 miljoner kronor och ett resultat på 2,4 miljoner kronor. Trots det tog hon ut 580 000 kronor i utdelning samt en lön på 1,5 miljoner kronor.

Isabella Löwengrip
Ålder: 27
Gör: Bloggerska och entreprenör

Isabella Löwengrip har gjort en resa från bloggnamnet ”Blondinbella” till entreprenör och bolagsbyggare.

Under 2016 omsatte hennes kosmetikabolag Löwengrip Beauty AB, som grundades 2013, hela 35,5 miljoner kronor med ett resultat på 3,7 miljoner kronor. Isabella Löwengrip kunde då plocka ut 2 miljoner kronor efter årsslutet.

Omsättningen ökade förra året till 47,3 miljoner kronor men marginalerna var sämre och resultatet hamnade tillslut på 640 000 kronor. Därmed blev det ingen utdelning.

Genom hennes andra bolag ISPI Holdning AB, som hon har tillsammans med kollegan Pingis Hadenius omsatte under förra året 930 000 kronor men trots det tog en utdelning på 3 miljoner kronor ut från bolaget.

Hennes nystartade incubator Nordic Tech House omsatte förra året 1,5 miljoner kronor och ett annat av hennes bolag, Löwengrip Invest AB, nådde en omsättning på 7,1 miljoner kronor under förra året. Resultatet landade på 4,1 miljoner och då passade Isabella på att plocka ut 525 000 kronor under förra året.

Läs även: Näringslivets mäktigaste kvinna Isabella Löwengrip goes postorder