Fotograf: Hasse Holmberg

Bopriserna i storstäderna kan falla mer i höst, enligt Swedbank

Efter höstens fall har bostadspriserna stabiliserat sig under våren och sommaren, och prisfallet på bostäder i hela Sverige är nu i stort sett över. I Stockholm och Göteborg kan dock priserna falla mer under hösten.

Det skriver Swedbank i sin konjunkturprognos på torsdagen.

"Ett högt utbud av nyproduktion och det skärpta amorteringskravet kan fortsatt leda till fallande priser på främst småhus och bostadsrätter i Göteborgs- och Stockholmsområdet under hösten", skriver banken.

För hela Sverige bedömer banken att prisfallet nu i stort sett är över och på många mindre orter är det troligt att småhuspriserna fortsätter att stiga.

Även om bostadspriserna nu väntas stabiliseras kommer ett lägre byggande ändå att dämpa tillväxten de kommande åren.

"Nyproduktionen av bostadsrätter kommer att minska påtagligt i storstadsregionerna. Bostadsinvesteringarna, som sedan 2012 kontinuerligt har bidragit positivt till svensk tillväxt, väntas dämpa ekonomin med några tiondelar de kommande två åren. Det är framför allt investeringar i flerbostadshus och i synnerhet bostadsrätter som bidrar negativt", skriver Swedbank.

Detta kompenseras dock delvis av ökade offentliga investeringar, med både underhåll och nyinvesteringar i infrastruktur liksom renoveringar och utbyggnad av skolor, sjukhus, äldreboende och barnomsorg. Arbetskraft inom byggindustrin kommer därför relativt enkelt att hitta ny sysselsättning, bedömer Swedbank

LÄS ÄVEN: Färska mätningen: Bomarknaden är nu ”betydligt mer stabil”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST