Fotograf: Creative Commons

Ser "begränsad" potential – storbanken stänger ned sin robotrådgivare

UBS lägger ned sin robotrådgivare i Storbritannien och säljer teknologin. Den kommersiella potentialen är begränsad, menar storbanken.

UBS lanserade sin robotrådgivare i Storbritannien år 2016. Men nu har storbanken bestämt sig för att stänga ned den och sälja teknologin till ett amerikanskt fintechbolag. Skälet är att UBS ser den kommersiella potentialen som "begränsad". Det skriver sajten Financial News, som ägs av Dow Jones & Company.

Målet var att försöka nå nya kunder med ett digitalt erbjudande och tjänsten, som hette Smartwealth, hade ett minsta investeringskrav på motsvarande drygt 170 000 kronor. Det är lågt i förhållande till UBS traditionella erbjudanden inom wealth management. Samtidigt är konkurrensen på området i Storbritannien hård, skriver Financial News.

Fler robotrådgivare i Storbritannien har det tufft.

Nutmeg, den största robotrådgivaren i Storbritannien, meddelade i november förra året att de för första gången förvaltade över 1 miljard pund, eller motsvarande knappt 12 miljarder kronor.

Samtidigt ökade bolaget mellan 2015 och 2016 förlusterna till 9,3 miljoner pund från 8,9 miljoner pund. Skälet bolaget angav till de stora förlusterna var ökade investeringar.

Startups med robotrådgivarprodukter har inte lyckats leva upp till sina initiala löften, skriver Business Insider i en analys kopplade till Nutmegs finansiella siffror och lyfter fram att kundtillströmningen har varit lägre än väntat samtidigt som många lösningar lanseras. Dessutom har de traditionella större spelarna börjat utveckla egna robotrådgivare.

Även i Sverige har ett flertal robotrådgivare sett dagens ljus de senaste åren. 

Däribland finns robotrådgivaren Lysa, som nyligen uppmärksammades för att de mottog en investering från finansmannen Christer Gardell och har passerat över 1 miljard kronor i förvaltat kapital, och Opti som för ett år sedan meddelade att de nått en milstolpe genom 10 000 nedladdningar sedan lanseringen i maj 2017.

LÄS MER: Borg och Gardell investerar i VA-supertalangens startup – ska sno storbankernas fondkunder

Utöver startupbolagen har även bland annat Avanza, Nordnet och Nordea kommit igång med robotrådgivartjänster i Sverige.

I december förra året lade den första svenska robotrådgivaren, Tieless, ned efter att ha lockat knappt tusen kunder sedan starten i mitten av 2016, rapporterade Di Digital.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST