Nu blir solenergi 30% billigare - EU avskaffar skyddstullar på kinesiska solpaneler

Avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU, rapporterar nyhetsbrevet Energimarknaden.

Redan om en dryg vecka kan EU:s skyddstullar på kinesiska solpaneler vara ett minne blott. Det står klart efter att en majoritet av medlemsländerna ställt sig bakom Kommissionens förslag om att ta bort tullarna.

Tullarna infördes för drygt fem år sedan efter misstankar om att kinesiska paneltillverkare försökte dumpa den europeiska marknaden med hjälp av olovliga statssubventioner.

Det hittillsvarande systemet har inneburit att kinesiska tillverkare fritt kunnat exportera solpaneler över ett visst minimipris till EU medan billigare paneler belagts med en särskild tull (MIP).

Tullfrågan har länge splittrat den europeiska solenergibranschen Branschföreningen SolarPower, som företräder installatörer, återförsäljare och utomeuropeiska tillverkare, hävdar att avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU.

Producentorganisationen EU ProSun är av motsatt uppfattning.

Föreningens ordförande Milan Nitzschke säger att beslutet kommer att slå hårt mot europeiska tillverkare och att de påstådda priseffekterna kommer att utebli. Nitzschke utesluter inte att beslutet kan komma att överklagas till EU-domstolen.

Energimarknaden ger dig en unik branschbevakning av energibranschen med dagliga nyheter, kartläggningar, analyser och intervjuer. Vår EU-bevakning av energiområdet ger snabb och fördjupad uppdatering om vad som händer kring förslagen och lagstiftningsprocesserna inom EU. 

 Prova Energimarknaden i 30 dagar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  5. Färsk undersökning: 2 av 3 unga svenskar känner inte till den viktigaste principen för att få pengar att växa
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant