Nu blir solenergi 30% billigare - EU avskaffar skyddstullar på kinesiska solpaneler

Avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU, rapporterar nyhetsbrevet Energimarknaden.

Redan om en dryg vecka kan EU:s skyddstullar på kinesiska solpaneler vara ett minne blott. Det står klart efter att en majoritet av medlemsländerna ställt sig bakom Kommissionens förslag om att ta bort tullarna.

Tullarna infördes för drygt fem år sedan efter misstankar om att kinesiska paneltillverkare försökte dumpa den europeiska marknaden med hjälp av olovliga statssubventioner.

Det hittillsvarande systemet har inneburit att kinesiska tillverkare fritt kunnat exportera solpaneler över ett visst minimipris till EU medan billigare paneler belagts med en särskild tull (MIP).

Tullfrågan har länge splittrat den europeiska solenergibranschen Branschföreningen SolarPower, som företräder installatörer, återförsäljare och utomeuropeiska tillverkare, hävdar att avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU.

Producentorganisationen EU ProSun är av motsatt uppfattning.

Föreningens ordförande Milan Nitzschke säger att beslutet kommer att slå hårt mot europeiska tillverkare och att de påstådda priseffekterna kommer att utebli. Nitzschke utesluter inte att beslutet kan komma att överklagas till EU-domstolen.

Energimarknaden ger dig en unik branschbevakning av energibranschen med dagliga nyheter, kartläggningar, analyser och intervjuer. Vår EU-bevakning av energiområdet ger snabb och fördjupad uppdatering om vad som händer kring förslagen och lagstiftningsprocesserna inom EU. 

 Prova Energimarknaden i 30 dagar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Lågprisflygbolaget som blev världskänt för 49-dollarsflighter över Atlanten allt närmare konkurs – Icelandair drar sig ur räddningsaktion
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  4. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  5. En av Sveriges smartaste energiinnovationer tokrusar på börsen
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.