ANNONS
Teamet bakom Lipum AB. Från vänster: Ulf Björklund, Einar Pontén, Lennart Lundberg, Susanne Lindquist och Olle Hernell. Fotograf: Mattias Pettersson

Umeå-startup får 22 miljoner för att testa ny antiinflammatorisk medicin

Lipum AB tilldelas 22 miljoner kronor i bidrag från EU:s Horizon-satsning. Nu hägrar kliniska studier och rekryteringar. Ett stort framsteg för teamet som vill ge barn och vuxna med kronisk inflammatorisk sjukdom ett bättre liv.

Lipum AB grundades 2010 av forskare som i många år studerat orsakerna bakom vissa barnsjukdomar vid Umeå universitet. Olle Hernell, Susanne Lindquist och Lennart Lundberg upptäckte ett intressant ämne som ingen tidigare kopplat till inflammation - proteinet bile salt-stimulated lipase (BSSL). De insåg att om proteinet effektivt kunde blockeras, så kanske det skulle innebära en helt ny behandling för barn som lider av en svår typ av reumatism.

Mindre biverkningar och effektiv lindring för fler 

Till skillnad från dagens mediciner mot reumatism, så kallade TNF-hämmare, så utvecklar teamet bakom Lipum en terapeutisk antikropp som förväntas ge lägre påverkan av immunförsvaret och färre biverkningar. Förhoppningen är också att fler blir hjälpta eftersom dagens läkemedel inte ger bestående effekt för så många som var tredje patient. 

Fakta

Om Lipum  

Lipum AB är ett privatägt aktiebolag med säte i Umeå. Företaget grundades av uppfinnarna tillika huvudägarna Olle Hernell, Susanne Lindquist och Lennart Lundberg år 2010. Företaget har vuxit fram inom Umeå Biotech Incubator och har sitt huvudkontor i Uminova Science Park, i direkt anslutning till Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Läs mer på www.lipum.se 

Om Umeå Biotech Incubator

Umeå Biotech Incubator arbetar för att stärka den skandinaviska life-science sektorn genom att utveckla biomedicinska affärsidéer som kan växa och stärka biotech-industrin i Västerbotten och Sverige. UBI har utnämnts till en av Europas 15 bästa life-science inkubatorer, prisats för sitt jämlikhetsarbete och leds av VD Jennie Ekbeck som fått titeln Sveriges Innovationsängel. Teamet på UBI vägleder, stödjer och utbildar forskningsbaserade företag med ambitioner att göra verklig skillnad och bidra till framtidens sjukvård och en bättre hälsa. Se hela UBI’s portfolio av bolag och projekt på www.ubi.se

Grundarna har nu arbetat med sin vision i nästan tio år. Projektet antogs till Umeå Biotech Incubator i oktober 2010 och forskarnas samarbete med SciLifeLab inleddes 2015. År 2016 investerade Almi i bolaget och nuvarande VD rekryterades. I våras fick teamet besked om anslag från Vinnova’s strategiska innovationsprogram SWElife ”Projekt för bättre hälsa” och i somras kom nästa storskräll.

”Ett litet startup-bolag kan ha fantastiska idéer och visioner - men för att komma hela vägen till ett färdigt läkemedel krävs enorma resurser i form av kompetens och kapital. Den här satsningen gör att vi kan anställa fler personer i Lipum och dessutom anlita extern kompetens för de aktiviteter som kräver det”, säger Susanne Lindquist, CSO, docent i experimentell pediatrik och en av grundarna till Lipum.

Barnreumatism i fokus för forskare som vill hjälpa 

Lipums unika lösning gör att de på sikt kan komma att utveckla mediciner mot flera olika inflammatoriska tillstånd. Men forskarteamets expertis har bidragit till att företaget tidigt identifierade ett stort medicinskt behov för behandling av juvenil idiopatisk artrit (JIA) - till vardags kallat barnreumatism. 

Om Lipums läkemedelskandidat visar sig lämplig kan det få status som särläkemedel – och det kan då gå flera år snabbare att få medicinen godkänd för patienter.

”Om de kliniska prövningarna går bra har vi ett nytt biologiskt läkemedel år 2024”, säger Dr. Einar Pontén, vd för Lipum AB.

EU-medel ett stort kliv närmare kliniska studier

Projektet som EU-medlen finansierar startar den 1 oktober 2018 och Lipum planerar att nyanställa tre till fyra personer med erfarenhet av läkemedelsutveckling. Bidraget på 22 miljoner kronor innebär också att det lilla startupföretaget från Umeå kan börja förbereda de kliniska prövningar som krävs för att utveckla en effektiv och säker medicin. Det är testerna som gör utveckling av nya läkemedel så dyra. 

”Varje litet steg i rätt riktning är viktigt, men nu kan vi förverkliga våra väl utarbetade planer och förhoppningsvis, om allt fungerar, stå beredda att starta de första kliniska prövningarna inom två år”, säger Susanne Lindquist.

Horizon-pengarna täcker hela 70 procent av projektkostnaden, resterande kostnader ska matchas av privata investerare, något som Lipums ledning arbetar med att säkra just nu. 

Text: Elias Eriksson och Carolina Hawranek


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.