Fotograf: TT / Charles Sykes

Kapitalförvaltaren till Elon Musk: Avnotera inte Tesla – aktien kan nå 4000 dollar om fem år

Ark Invests vd vädjar till Musk att inte beröva investerare sina livs investeringsmöjlighet. 

Det är inte alla som tycker att det vore bra om Elon Musk lyckas avnotera Tesla för 420 dollar per aktie. Som tidigare förutspått av Wall Streetanalytikern Pierre Ferragu finns det en tendens hos investerare i Tesla att ha höga förväntningar på bolaget, och för att de ska vilja bli utköpta krävs ett pris i en helt annan storleksordning.

En av dem är Cathie Wood, vd för kapitalförvaltningsbolaget Ark Invest, som har stora positioner i Tesla i sina börshandlade fonder. I veckan skrev hon ett öppet brev i vilket hon vädjade till Musk att inte beröva den lojala investerarbasen en del i den tillväxt Tesla kommer erfara, rapporterar CNN Money. Enligt Woods analys kan Tesla-aktien stå någonstans mellan 700 och 4000 dollar om bara fem år.

Den skyhöga värderingen på 4000 dollar har Ark invest kommit fram till genom att förutspå en framtid där Teslas verksamhet har utvecklats från bilproduktion – där vinstmarginalen är 19 procent – till att huvudsakligen omfatta transporttjänster (MaaS) – där vinstmarginalen kan vara så mycket som 80 procent.

Cathie Wood menar till och med att värderingen 4000 dollar per aktie är konservativt enligt Ark Invests mer utförliga modeller. De tar dessutom ställning till Teslas positionering för eventuella framtida affärssegment inom självkörande taxi, självkörande lastbilar, drönare och ellagringstjänster. Värderingen 4000 dollar per aktie räknar heller inte med värdet av transporttjänster på den stora kinesiska marknaden.

Cathie Wood argumenterar vidare att de problem Musk upplever med att Tesla är börsnoterat kommer minska när investerarna förstår vidden av hans vision. Samtidigt är det inte säkert att han får mer frihet om Tesla avnoteras eftersom ägarna då kan utöva större inflytande.

”Snälla låt inte korttidstänkandet hos professionella aktieinvesterare övertyga dig att avnotera Tesla. Jag tror du kommer hållas i mycket kortare koppel på privata marknader, och det skulle beröva en bred och lojal investerarbas en av de viktigaste investeringsmöjligheterna under deras livstid” avslutar Cathie Wood.

Tesla står för närvarande i 320 dollar per aktie, så även en värdering på 700 dollar per aktie om fem år skulle innebära att kursen mer än dubblerats. 4000 dollar per aktie skulle innebära att kursen stigit 1150 procent.

LÄS MER: Morgan Stanley ska hjälpa Musk köpa ut Tesla från börsen


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.