ANNONS
Fotograf: Egnahemsbolaget

Här bygger staden bostadsrätter i utsatta områden

Egnahemsbolaget har ett Robin Hood-tänk och låter de projekt som går med plus, möjliggöra för att bygga i marknader som (ännu) inte är heta.

”Vi gör en investering i samhället på sikt, säger Mikael Dolietis”, vd för Egnahemsbolaget.

Det var många som höjde på ögonbrynen och spådde förlust när Egnahemsbolaget började bygga i Gårdsten – ett vid den tiden mer eller mindre utdömt bostadsområde i nordvästra Göteborg med hög arbetslöshet och hög social oro. Men Egnahemsbolaget såg något annat.

”När det finns möjlighet att köpa sin egen bostad och göra bostadskarriär i ett område, skapar det engagemang som ger positiva spiraler”, säger Mikael Dolietis.

De bygger bostäder i utsatta områden

Nu – tio år senare – säger ingen emot honom. Egnahemsbolaget är inne på sitt femte projekt i Gårdsten och sju andra kommersiella bostadsbolag har tillkommit. Gårdsten är inne i den positiva spiral som Egnahemsbolaget såg från början. 

Egnahemsbolaget

Egnahemsbolaget startade 1933 som Småstugebyrån med uppdraget att göra småhus tillgängliga för en bredare allmänhet i Göteborg. Sedan dess har de arbetat för att förverkliga drömmen om ett eget hus eller bostadsrätt för fler göteborgare. de deltar aktivt i samhälls- och stadsutvecklingen i Göteborg genom att fokusera på områden som har mest hyresrätter.

Läs mer om Egnahemsbolaget här!

”Vårt systerbolag Gårdstensbolaget har gjort en fantastisk insats för att lyfta området, men vi ser oss definitivt som delaktiga." 

Mikael Dolietis har forskning i ryggen som visar att bostadsområden som har blandade upplåtelseformer mår bäst. Men hans hjärta dunkar också extra hårt av egen erfarenhet. Efter föräldrarnas skilsmässa när Mikael var i tioårsåldern flyttade han med sin mamma och syskon till Merkuriusgatan i Bergsjön.  

”Vi gjorde en motsatt klassresa, eftersom vi hade det gott ställt före skilsmässan. Jag minns det väl och känner därför starkt för människor som kämpar för att få vardagen att gå runt”, säger Mikael Dolietis. 

I dag är Bergsjön klassat som särskilt utsatt område. 

”Men här, precis som på många andra platser, gillar många sitt område och vill bo kvar. Här har man sin familj, sina vänner och barnens skola.”

”En del kallar det för gentrifiering. Jag kallar det utveckling.”

Nu bygger Egnahemsbolaget sextio bostadsrättslägenheter på Merkuriusgatan.

”Visst är det kul att vara tillbaka och utveckla ’mammas gata’. En del undrar vem som ska ha råd att köpa här. Och visst är medelinkomsten betydligt lägre än i centrum. Men det är faktiskt 21 procent av de boende här som räknas som medel- eller höginkomsttagare. Vi ger de som vill möjlighet att bo kvar när de bestämt sig för att ta steget till en egenägd bostad. Sen blir det ju billigt för att vara nyproduktion i Göteborg, så jag hoppas vi lockar till oss lite nya Bergsjönbor också”, säger Mikael Dolietis. 

På frågan om varför det här är ett så ovanligt grepp inom allmännyttan svarar Mikael:

”Det undrar jag också. Jag brukar tänka: Varför gör inte fler kommuner så här? Att ha ett bolag i en allmännyttig koncern som bygger och säljer bostadsrätter och småhus i utvecklingsområden gör gott för hela samhället. Vi gör något fantastiskt bra för Göteborg”, säger Mikael Dolietis och avslutar:

”Att bygga och sälja bostadsrätter och eget ägande i områden som domineras av hyresrätter är smart. Det är ett bra verktyg för att få ett hållbart samhälle och ett mer integrerat Göteborg. Med fler som äger så slutar medelinkomster i området att falla. En del kallar det för gentrifiering. Jag kallar det utveckling.”

Text: Cecile Östby


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST