19-åringen fixar mötesplatser för unga – i den verkliga världen

När Alexandra Sandberg insåg att hon var yngst på startupeventen hon gick på började hon göra egna. Nu står det sjätte för dörren – ”Is the Future in Our Hands” arrangeras med och SUP46 och Stockholms Stad.

Tillsammans med sin vapendragare Polina Otto har Alexandra Sandberg drivit bloggen Positive Oak där de bland annat samlat artiklar om positivitet och peppat varandra att genomföra tre mål per dag.

Ett mål kunde handla om att intervjua vilt främmande människor på stan om hur de ser på deras idol Elon Musk.

Icke genomförda mål gav böter på 100 kronor.

”Det är svårt att leva på studiebidrag, men det var ett sätt pusha oss själva. Och folk var genuint hjälpsamma.”

De två sprang på varandra vid ett TEDX-möte vid Fryshuset i Stockholm.

Enligt resonemanget att det är enklare att bygga relationer med någon som delar samma intresse klickade det då det snart stod klart att båda tjejerna avgudar Elon Musk.

”Han startar inte bolag för att tjäna pengar, utan vill lösa problem. Och han är helt orädd.”

Uppväxt i Täby med pappa som drev spelbolaget Funplanet på 1990-talet och numera arbetar som innovationsstrateg samt driver podcasten Spinnovation kunde hon få hjälp att utföra sina idéer. Men det gick sisådär.

”Jag lärde mig bland annat enklare htlml-programmering och erbjöd lokala restauranger mina tjänster, men endast en hoppade på.”

Hon vägrade att ge upp startup-drömmen och blev under gymnasietiden alltmer involverad i den världen.

Dels genom en praktikplats hos spelbolaget Peppy Pals som lär barn empati, dels som volontär för SUP46.

Parallellt drev hon ett UF-företag i form av en podcast med syfte att hjälpa ungdomar att hitta rätt jobb – den utsågs till årets UF-tjänst i Stockholm.

Då hon ofta besökte event och föreläsningar slog det henne hur mycket yngre än alla hon var.

Efter vissa efterforskningar kunde hon också konstatera att nätverk för ungdomar med vitt skilda bakgrunder lyste med sin frånvaro och idén till Carrus Network var född – carrus är latin och står för framåt. Det riktar sig till personer i spannet 16-26 – yngre och äldre är dock välkomna att besöka eventen.

”En gång fick jag meddelande från en 50-årig man som sade att han hade förstått att eventet var för ungdomar och undrade om det gällde biologisk eller mental ålder.”

Carrus Network har redan hunnit genomföra fem event och 15 september sker ett eldprov med ”Is the Future in Our Hands” ihop med SUP46 och Stockholms Stad.

Alexandra Sandberg räknar med att det dyker upp 100-150 personer som bland annat får se Niklas Huss – innovationschef vid Länsförsäkring som är en fena på att stöpa om verksamheter.

Hon bedömer att Carrus-nätverket består av 50 personer från vittskilda delar av samhället.

”Jag har gått på en bra gymnasieskola i Danderyd där det är lätt att skapa kontakter. Men så är det inte för alla och vi vill oavsett bakgrund satsa på folk som är nyfikna på framtiden och att utveckla sig själva.”

Hon tycker att många i hennes generation är för platsberoende och bara lär känna likasinnade via sporter, skolan och fester samt att blygsel ofta begränsar ungdomars möjlighet att bygga nätverk utanför sin egen krets.

”Som medlem i vårt nätverk lär man sig verkligen att prata med andra.”

Målet för Carrus Network är två större event per år och verksamheten har precis övergått till ett handelsbolag.

”Vi gör inte det här för att tjäna pengar, men för att kunna få det att gå runt så måste vi nog leva på sponsorer och vuxna som betalar inträde. Men de jobbar ju och har råd…”