Fotograf: Gunnar Lundmark/TT/Henrik Montgomery/TT

Tuff kritik mot H&M: ”Klädjätten kommer aldrig komma ikapp”

Det är ovisst om och när H&M lyckas vända de senaste årens negativa utveckling. Det är slutsatsen i en krönika i Wall Street Journal under vinjetten "Heard on the Street".

H&M har inte gjort tillräckligt för att undvika att verksamheten slits ut och det kan hända att klädjätten aldrig kommer ikapp. Det skriver Wall Street Journal och påtalar att bolagets aktie, trots nedgången, inte helt prisat in den nya verkligheten där kunderna har flytt till onlinehandeln. 

I krönikan redogörs för många av de numera välkända omständigheter som plågat H&M sedan åtminstone tre år tillbaka – att receptet med ständigt nya fysiska butiker inte lägre fungerar, att nya konkurrenter visat sig vara mer snabbfotade och problemen med de höga lagernivåerna.

"Bolaget försöker nu ta itu med dessa brister, men för sent och för milt. Omfattningen av den förändring som krävs är skrämmande. Det kommer att ta tid och resurser, med ingen garanti för framgång", heter det i WSJ:s krönika.

Trots att aktien har fallit med 60 procent de tre senaste åren ser WSJ:s krönikör mer fallhöjd. En värdering motsvarande 15 gånger vinsten erbjuder ingen större kompensation för de kostnader och de risker som ett vändningsförsök för med sig, lyder resonemanget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST