Superföretaget Arrowheads ska förändra spelindustrin genom att göra tvärtom

”Vi vill visa att man kan utveckla spel i bra arbetsmiljö och ändå ha det bästa teamet i världen”, säger Arrowheads vd Johan Pilestedt.

”Det finns en annan väg för spel än den gängse, där spelarna medverkar, får visa sin kreativitet och skapa sin egen historia medan vi bara skapar förutsättningarna”, säger Johan Pilestedt.

Bolaget Arrowhead Game Studios startades av avhoppade studenter i spelutveckling på Skellefteå universitet, som tyckte kurserna gick för långsamt. Det första spelet Magicka, som började som ett studentprojekt, vann Swedish Game Awards 2008, Sveriges största tävling för oberoende utvecklare. Genom ett kontrakt med svenska Paradox 2009 släpptes det 2011.

I dag är fyra av de fem som drog igång det hela kvar.

Spelbranschen är tuff, det är mycket chanstagning och långa ledtider innan pengarna flyter in för nya spel. Det räcker inte att vara kreativ. Man måste kunna förhandla och se till att bygga upp buffertar. Hittills har det lyckats mycket bra, men konkurs har lurat bakom hörnet tre gånger, berättar Johan Pilestedt.

Läs mer om Arrowheads väg till ett av Sveriges 641 Superföretag på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.