Fotograf: John Cameron/Unsplash

Hennes dammsugare ska rädda haven från plasten

Det började med olja och diesel. Nu satsar svenska Surfcleaner på att ta itu med plastberget.

Christina Lundbäcks pappa, som var hjärtspecialist, började undersöka hur hjärtats funktion skulle kunna översättas till industriella pumpar. Han tog patent på sin innovation.

”Redan 1994 hade pappa en rad idéer kring hur den nya pumpteknik som han upptäckt skulle kunna användas för miljön. Men det fanns inte något stort miljöfokus vid den tidpunkten”, säger Christina Lundbäck.

I väntan på att omvärlden skulle mogna ägnade han sig åt andra uppfinningar.

LÄS MER: Möt 28-åriga stjärnskottet som uppfunnit smartphone-styrda undervattensdrönare för att hjälpa till att rädda världshaven

”För några år sedan fick vi frågan från IVL Svenska Miljöinstitutet om uppfinningen kan ta upp allt som flyter. Vi hade kunder där vi tog upp olja och diesel, men uppfinningen fungerade lika bra för att ta upp plast, den behövdes bara byggas om lite.”

Surfcleaner flyter på vattenytan och åker dit där det finns skräp att rensa.

”Ungefär åtta miljoner ton marint skräp hamnar i haven varje år.”

En propeller i botten skapar undertryck som suger skräpet ned i behållaren och separeras. När behållaren är full töms den automatiskt i flytande sopsäckar. Den kan användas i trånga brunnar, hamnar och ute till havs och drivs med solenergi, vilket inte andra liknande produkter gör enligt Christina Lundbäck.

Christina Lundbäck hade jobbat i medicinteknikbranschen som säljare i tio år när hon för några år sedan bestämde hon sig för att börja jobba med Surfcleaner. För ett år sedan gick hennes pappa bort så nu driver hon bolaget vidare på egen hand.

”Jag brinner för det här och har finansierat det utan lön under två år. Nu har vi anställt en vd och fokuserar på att internationalisera och växa bolaget. För vår fortsatta expansion behöver vi förutom kundfinansiering också ta in mjuka pengar. Vi är också med i Stings accelerator för att utveckla vårt nya ben.”

Det finns flera intresserade kunder, både nationella och internationella. Nynäshamns kommun, Stockholm Vatten och Avfall är några exempel. Men för att kunna göra större projekt tror Christina Lundbäck att det behövs samarbete med andra aktörer. 

Bolag: Surfcleaner.
Hemort: Vaxholm.
Gör: Suger upp allt från olja till plastskräp.
Startår: 1994.

För två år sedan kom larmet – snart finns det mer plast än fisk i havet. Nu kommer
nya smarta material, innovationer för återvinning och hårda regler för att minska användandet. Och Sverige ligger långt fram. Detta är ett av casen vi lyfter fram i en stor magasinsspecial i Veckans Affärer på temat "Plastberget". Läs hela specialen i Veckans Affärer på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

 Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!