Fotograf: AP Photo/Richard Drew/Money20/20.tv/Youtube

Hon tippas bli Wall Streets första kvinnliga bank-vd

Hon är en av finansbranschens mäktigaste kvinnor och nämns ofta som en lämplig kandidat till en topposition på en av Wall Streets största banker.

Skottländska Citibank-toppen Jane Fraser är en kraft att räkna med.

2014 var hon en stor del av återupplivningen av Citis El Banco Nacional de Mexico – numera känd som Citibanamex, som då fick hård kritik för sin svaga kontroll av penningtvätt.

Och det var inte första gången hon fick rycka ut för att rädda bankens rykte. Efter finanskrisen 2008 var hon med och plockade upp spillrorna till följd av nedgången.

2013 blev hon utnämnd till vd för Citis consumer and commersial banking division samt avdelningen CitiMortgage.

Trots att många tyckte hon var tokig som tog sig an rollen menar hon att det är ett av de bästa besluten hon har tagit i sitt liv.

Idag är hon vd för Citigroups latinamerikanska verksamhet sedan 2015 och ansvarar för bankens verksamhet i 23 olika länder inklusive Mexiko. Jane Fraser är en av ytterst få kvinnliga toppchefer i regionen.

"När jag började jobba med Latinamerika skrevs det mycket negativa saker i mexikansk press om att ge en kvinnlig utlänning det ansvar jag fick. Det sågs som en förolämpning i Mexiko", säger hon i en intervju med CNN Money.

Men Jane Fraser lät aldrig den negativa inställningen komma emellan henne och jobbet. Idag är hon också fast besluten om att få fler kvinnor att nå de högre positionerna i banken, men menar också att det inte bara handlar om kön.

"Vi lägger också vikt i att ta in människor från olika länder och branscher. Det handlar om mångfald och inte bara kön," säger hon.

32 procent av ledningen i USA består idag av kvinnor. Och av de anställda globalt är drygt hälften kvinnor. 

Med en stabil karriär i bagaget är hon är högt rankad att ta positionen som bankens vd. Men Jane Fraser menar, hennes erfarenhet till trots, att hon fortfarande har en del att lära.

"Jag har aldrig haft ambitionen att bli vd för Citi eller någon annan organisation, även om det  kan ändras över tiden. Men just nu har jag fortfarande mycket att lära mig”, säger hon och fortsätter:

"Jag ser fram emot att se att en kvinna ta den första vd-posten för ett Wall Street-bolag – vem det nu blir."