Fotograf: Pax Engström

EXKLUSIVT: Ta en titt in i Spotifys nya kontor – som bjuder på allt från karaoke och arkadspel till flotta terrasser och en takbar

Veckans Affärer fick en exklusiv visning av Spotifys nya HQ.

Spotifys framgångssaga har resulterat i ett flertal kontor runt om i världen. Men det var i Stockholm resan startade på riktigt när Daniel Ek och Martin Lorentzon slog sina kloka huvuden ihop och startade strömningssajten 2006.

Det nya kontoret har utrymme för 1300 anställda, komplett med toppmodern interiör och häpnadsväckande utsikter över huvudstaden.

”Kontorslokalerna fungerar som en förstärkning och förlängning vår kultur och är en viktig del av vår employer branding-strategi”, berättar Katarina Berg, global HR-chef på Spotify.

Från mötesrum döpta efter Spotifys mest kända spellistor, till en hel takvåning dedikerad till nöje är detta kontor något utöver det vanliga. 

Ta en titt själv!Foto: Henrik Montgomery/TT

Spotifys nya kontor ligger i Urban Escape, i hjärtat av Stockholm – med åtta våningar samt en takterrass.Foto: Pax Engström

Redan i hissen upp till lobbyn spelas musik ur högtalarna och det går som en tydlig röd tråd genom allt i byggnaden.

"Musik är överallt i huset, från vår scen i klubblokalen på översta våningen, i receptionen och hissarna, på toaletterna, och från högtalare överallt i kontorslandskapet som de anställda själva styr. Musik är också närvarande i konst och dekorationer, glasväggarna och dricksglasen är frostade med ljudvågor och alla rum är döpta i musik- och underhållningstematan", säger Katarina Berg.
Foto: Pax Engström

Man möts direkt av den nordiska minimalismen.

Spotifys huvudkontor är utformat för att vara en plats där anställda "kan trivas, ha kul och vara kreativa på, och som uppmanar till innovation.”Foto: Pax Engström

På femte våningen finns gott om utrymme och ett flertal mötesrum.Foto: Pax Engström

Varje mötesrum är uppkallat efter populära Spotify-spellistor, inklusive "License to Chill", "Rock This" och "RapCaviar".
Foto: Pax Engström

Inredningen i varje rum är noga genomtänkt. Runt hörnet finns det mörka ”Guilty Pleasures”-rummet som pryds av en papperslövinstallation av den svenska konstnären Bea Szenfeldt.
Foto: Pax Engström

Rummet "Big band" har gott om plats för större möten.
Foto: Pax Engström

Det händer inte allt för sällan att en av kontorets scener intas av kända artister som håller pop-up konserter.

"Vi har två scener på kontoret, en där vi har artister som uppträder på våra 'office sessions' och after works och en andra scenen i vårt café. Den används mer vid olika typer av möten. Och det kan hända att vi tittar på en och annan fotbollsmatch eller annat sportevent där, tillsammans med kollegorna", berättar Katarina Berg.Foto: Pax Engström

Passande nog finns det en inspelningsstudio, precis som på kontoren i New York, Los Angeles, Nashville och London.Foto: Pax Engström

"Studion är till för att ge såväl nordiska som internationella artister en miljö för att skapa innehåll till sina fans - vi har redan spelat in ett antal så kallade Spotify Singles och en rad podcasts av och med artister, däribland svenska Seinabo Sey, danska Scarlet Pleasure och podcasts med Zara Larsson, Eva Dahlgren, Benjamin Ingrosso, Felix Sandman och Petter."
Foto: Pax Engström

Spotify är stolta över sin mångfald, med anställda från 70 olika länder på huvudkontoret – ett antal som enligt Katarina Berg kommer fortsätta öka.
Foto: Pax Engström

"De rum vi rör oss i på dagarna måste möjliggöra produktivitet och engagemang. De ska underlätta oplanerade möten, kreativitet och samtal."
Foto: Pax Engström

Det finns också ett takvåning med en angränsande takterrass som fått namnet ”Versailles”.

 


Foto: Pax Engström

Under varmare månader kan man hitta Spotifys anställda vid grillen på taket. Därifrån kan man avnjuta utsikten över takåsarna och Kungliga slottet, som bara ligger ett stenkast från huvudkontoret.Foto: Pax Engström

Det går även att skåda en av Stockholms mest ikoniska byggnader – stadshuset, från terrassen. Foto: Pax Engström

För den som blir lite hungrig finns det gott om snacks. Kylarna i köket är fyllda till brädden med allt möjligt som kan stilla de anställdas cravings.  
Foto: Pax Engström

Och vid särskilda tillfällen kan man svalka strupen i kontorets helt egna takbar.Foto: Pax Engström

Det är bara att slå sig ner!Foto: Pax Engström

Blir man sedan lite rastlös finns det ett suffleboard-rum att bränna lite tid på.Foto: Pax Engström

Och vad vore ett techbolag utan sitt pingisbord? Foto: Pax Engström

Men det finns mer...Foto: Pax Engström

Vad sägs om ett rum fyllt med arkadspel döpt efter VDn Daniel Ek?

"Från början stod det ett japanskt trumspel här, men de som jobbade på våningen under kunde inte höra sina egna tankar när folk spelade så vi fick byta ut det."Foto: Pax Engström

Men det är inte bara Daniel Ek som har en förkärlek till spelen...

"Flipperspelen är ett måste för Martin Lorentzon, han är ruskigt duktig på flipper", säger Katarina Berg.

Lite längre bort i korridoren finns också ett helt rum fyllt med traditionella brädspel, för den som uppskattar det mer.


Foto: Pax Engström

Men att spela spel kanske inte faller alla i smaken. Då finns detta hobbyrum till förfogande.

"Här kan man pyssla, sy eller stryka kläder. Det är en fristad där man kan få utlopp för sin kreativitet i fysisk form, då vi är rätt digitala av oss. Här hänger också ofta barn som är på besök på kontoret."


Foto: Pax Engström

Får man lite feeling och vill riva av några gamla hits går det också alldeles utmärkt.


Foto: Pax Engström

Gitarren i fönstret är en av många “kontorsgitarrer” och används bland annat för musikundervisning. Spotifys anställda kan ta del av musiklektioner i allt från sång, rap, instrument och DJ-ing.

Det är minst sagt ett kontor som inte liknar något annat.

"Vi har redan upplevt upplagan Spotify Office 2.0, nu är vi inne på 3.0", menar Karatina Berg. 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST