Fotograf: Unsplash

Svenska vinnarfonden som du skulle ägt i år – rusar till Europatoppen

Swedbank Robur-fonden levererar.

Skandinavien ligger i topp bland årets hittills bäst presterande västeuropeiska aktiefonder med tillgångar på över 1 miljard dollar. Det skriver Bloomberg.

Av de 10 bäst presterande fonderna är två svenska och tre norska, enligt Bloombergs sammanställning. Allra bäst är svenska Swedbank Robur Ny Teknik, med en avkastning på 17,7 procent i år räknat i dollar.

LÄS ÄVEN: 4 vanliga dumheter folk gör med sina pengar – som de tror är smarta investeringar

På tredjeplats återfinns KLP AksjeNorge, följt av DNB Norge (IV) och DNB Norge på fjärde respektive femte plats, medan Swedbank Robur Småbolag Sverige kammar hem sjundeplatsen.

Hemligheten bakom de skandinaviska stjärnfonderna ligger i ländernas stabila återhämtning och isolation från eurons risker, menar Bloomberg.

Samtidigt menar man även att de svenska och norska fondförvaltarnas fokus på små och medelstora bolag med möjlighet till tillväxt har tilltalat investerarna – i motsats till övriga europeiska fonder, som övergivits till förmån för amerikanska aktier av rädsla för de amerikanska handelstullarna.

LÄS ÄVEN: Experterna: Så skyddar du din portfölj vid ett handelskrig

“Om folk är bekymrade över Europa, så ser de den nordiska regionen som säker”, säger Carl Armfelt, förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik, till Bloomberg.

Europeiska aktiefonder har enligt sajten dränerats på 55,8 miljarder dollar under femmånadersperioden fram till slutet av juli, vilket var den längsta nedgången på 17 månader.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST