Fotograf: Superblocks

Bjöd in till bröllop på blockkedjan – nu ska Superblocks hjälpa visionärer skapa decentraliserade appar

Superblocks gjorde det möjligt för samkönade par att gifta sig på blockkedjan inför VM-invigningen i Ryssland. Nu vill bolaget göra det enklare för visionärer att skapa decentraliserade appar.

Läste du om kodaren som sa upp sig från jobbet, gjorde sig av med alla sina saker och flyttade ut i skogen?

Nu är han tillbaka för att tillsammans med sitt team göra det enklare för fler att skapa decentraliserade appar, eller ”DApps”, med hjälp av blockkedjan.

Allt började med att Thomas Backlund kände en gnagande känsla – ett behov – av att skapa någon form av verktyg, inte bara för kodare, utan också för människor med idéer och visioner som inte själva kan koda. Han insåg direkt att det här inte var något man vispade ihop på en eftermiddag.

Snart var beslutet taget.

Han sa upp sig från jobbet som it-konsult, gjorde sig av med lägenheten och alla pinaler han ägde för att med ett par vikbara solpaneler och ett tält bosätta sig i skogen.

”Det var den bästa tiden i mitt liv”, säger Thomas Backlund när VA träffar honom och de andra medgrundarna av Superblocks på SSE Business Lab.

”Jag var där i fem månader. Gick ner mellan 10 och 11 kilo, och var hungrig hela tiden.”

Superblocks första produkt, Superblocks Studio, lanserades innan sommaren.

Bolagets verktyg gör det möjligt att själv skapa så kallade ”DApps”: decentraliserade appar där det inte finns någon mellanhand som samlar in eller hanterar användardatan.

Inför invigningen av fotbolls-VM i Ryssland lanserade bolaget, i samarbete med Björn Borg, webbappen ”Marriage Unblocked” som gjorde det möjligt för samkönade par att gifta sig – på blockkedjan, vilket Business Insider rapporterat om. 

Att använda Superblocks verktyg är gratis, när applikationen däremot sedan använder sig av molntjänsten tar företaget betalt för de kostnader som uppstår i och med detta.

Thomas Backlund och hans två medgrundare, Carl Gärdsell och Javier Tarazaga Gomez, träffades på ett meetup för kryptoentusiaster. Idag är det även de som driver det som kallas för ”Decentralized Camp”.

”Det är som en trygg hamn för alla som är inne på det här med krypto. Kryptopersoner kan vara väldigt fokuserade på sin grej – så det här blir en trygg plats att diskutera tech på ett öppet sätt”, förklarar Javier Tarazaga Gomez.

”Det är Sveriges största meetup, så det är perfekt för att hänga med på vad som händer inom industrin och knyta an till communityt.”

Förutom de tre grundarna finns det ytterligare en person som varit med på hela resan.

”Det finns en kille som jobbar med oss från Brasilien. Han har jobbat heltid med Thomas i fem år. Men vi har aldrig träffat honom, aldrig ens haft ett Skype-samtal”, berättar Carl Gärdsell.

Under tiden Thomas levde i ett tält blev han uppmärksammad i internationella medier, bland annat just i Brasilien blev den svenske kodaren som flyttat ut i skogen en stor nyhet. En lokal kodare som läst om Thomas historia tog därför kontakt med honom på Twitter, och efter att ha hjälpt till med hans projekt för skojs skull en tid var han snart anställd.

”Hans kontrakt skulle precis ta slut och han var på jakt efter ett nytt jobb. Så jag frågade ’Vad är den absolut minsta summan pengar du behöver?’ Han gav mig en siffra som inte var särskilt uppseendeväckande så jag sa, ’Jag anställer dig!’”, förklarar Thomas.

Det var någonstans där han insåg att han nog var en entreprenör, efter att ha anställt en man han aldrig träffat som han inte riktigt visste hur han skulle betala – men var säker på att det skulle lösa sig.

Det visade sig att Thomas fick rätt. Tidigare i sommar tog bolaget in 7 miljoner i riskkapital från Cryptowell, pengar som ska hjälpa teamet att växa och skala verksamheten.

”För mig är det en stor grej. Jag hade inte kunnat föreställa mig det här för fem år sen – inte alls”, säger Thomas.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST