Ramaskriet mot ornitologen visste inga gränser. Fotograf: CC0 Public Domain/Pxhere

Det finns näthatare – och så finns det de som dödshotar en ornitolog

Det finns näthat – och så finns ornitologen Christopher Filardi som fick gå under jord efter att ha utsatts för en nätmobb som kallade honom mördare och hotade hans familj dygnet runt.

Författaren till ”The Feather Thief: Beauty Obsession, and the Natural History Heist of the Century”, Kirk Wallace Johnson berättar en anmärkningsvärd historia om näthat i New York Times.

Inför en ny bok försökte han förgäves få kontakt med välkände biologen Christopher Filardi. Då han efter många om och men lyckades berättade denne att en nätmobb vänt upp och ned på hans liv för tre år sedan, och han gick bara med på att berätta sin historia på villkor att han slapp avslöja var han bor.

Allt började med att Filardi tillsammans med ett team från American Museum of Natural History och University of the South Pacific besökte Guadalcanal, den största av Salomonöarna, för att studera öns ekosystem och bevara det från skogs- och gruvdrift. 

Döm om hans förvåning då teamet lyckades fånga ett han-exemplar av en fågel som Filardi ägnat två decennier åt att leta efter – en mustaschkungsfiskare. Den kallas ”spökfågeln” på grund av dess sällsynthet och under ett sekel har endast tre honor upptäckts – ingen hane.

Efter att ha skrivit till museet att en ”mystisk varelse kommit till liv” och museet släppt första bilderna blev fågeln viral med rubriker som ”löjligt vacker”.

Det var när allmänheten insåg att teamet inte bara fångat fågeln, utan dödat den för att bevaras vid museets forskningsavdelning, som det tog hus i helvete.

Innan Christopher Filardi ens hunnit lämna bergsryggen vid Guadalcanal hade tiotusentals människor hunnit skriva på protestlistor med krav på att han skulle få sparken eller rentav skaka galler. Hans fru fick ta emot dödshot dygnet runt.

Till slut skrev nära 4 000 personer på en namnlista där det stod att ”Chris Filardi är en skam och inte förtjänar att få andas ytterligare ett andetag”.

Ett porträtt av en mustaschkungsfiskare (Actenoides bougainvillei)

Ett 1900-talsporträtt av en mustaschkungsfiskare (Actenoides bougainvillei). Bild: Wikimedia Commons

Vid hemkomsten var han vettskrämd och den känslan minskade knappast då polisen rådde honom att ta bakdörren istället för huvudentrén till museet.

Med en artikel i ornitologiska tidskriften Audubon försvarade sig Christopher Filardi genom att noga redogöra för varför populationen av kungsfåglar inte skulle äventyras av att en enda dödades, och den roll som fågeln spelat i att få tjänstemän att fatta beslutet att bevara området från skogs- och gruvnäring. 

Artikeln slog rekord med 900 kommentarer där merparten kallade honom mördare.

När tidskriften Science publicerade en artikel 2014 om att insamlingen av exemplar utan etiska riktlinjer riskerar att bidra till utrotningen av arter invände drygt 100 museer och universitet med rigorösa legala och etiska riktlinjer som motbevis.

Att bråket rör ett ytterst vackert djur är knappast någon tillfällighet – när forskare gjorde samma sak med en råtta med ovanligt långt könshår vid den indonesiska ön Sulawesi var det knappast någon som höjde på ögonbrynen.

Till slut blev det ändå Christopher Filardis barn som fick honom att inse att online-hot sällan övergår till fysiskt våld, men nio månader efter upptäckten valde han ändå att lämna museet då bråket riskerade att leda till indragna donationer. 

Innan en ny avfärd till Salomonöarna på uppdrag av en annan organisation uppgav han att han inte är bitter, utan någonstans kan ”förstå och känna empati med utmaningen att konfronteras med att ta en annans liv för att föda människors intellekt”.

Förutom att Christopher Filardi plågats av människor som har ansett sig agera för naturens bästa trots att just han gjort mer än de flesta för det har händelsen gjort att många ornitologer numera är ytterst försiktiga att gå ut med fynd – hur sällsynta de än är.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.