Fotograf: CC0 Public Domain/pxhere

Alla sommarkläder är slutsålda – ändå går försäljningen dåligt

Slutsålda sommarvaror i stekheta värmen kan vara en av förklaringarna till Stilindex minskning.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och i deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,5 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Även skoförsäljningen minskade under månaden och uppvisade en utveckling om -3,5 procent.

Utfallet hittills i år landar på -2,4 procent för kläder och på -1,8 procent för skor. Det skriver Svensk Handel i den senaste rapporten Stilindex.

"Efter det ständiga högtrycket över hela Sverige har sommarvaror blivit en bristvara, vilket delvis förklarar nedgången i juli", säger Mikael Sandström branschordförande för Svensk Handel Stil.

"Branschen kan glädja sig åt att marginalerna för de sålda varorna är högre då butikerna inte i samma utsträckning behövt rea ut dessa. Å andra sidan har intresset för de kvarvarande vårvarorna varit klent."

"Augusti månad förra året uppvisade en nedgång för både kläder och skor. Trots detta kan det bli svårt att öka försäljningen då det finns mycket färre reavaror i lager. Branschen måste också få en tidig start på höstförsäljningen där ett rejält väderomslag skulle hjälpa", tror Mikael Sandström.

Från och med mars inkluderar Stilindex även e-handelsförsäljningen bland de ingående företagen. Siffrorna över den ackumulerade försäljningen i år har uppdaterats och innefattar alltså försäljningen både i fysiska butiker och på nätet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST