Fotograf: TT / Eric risberg

Volvos teknik kunde förhindrat Ubers dödsolycka – men den var avstängd

Volvos system kunde lett till att olyckan undvikits helt eller åtminstone blivit lindrigare.

En kvinna avled i år i Arizona efter att ha blivit påkörd av en av Ubers självkörande Volvo XC90. Enligt en rapport av Insurance Institute for Highway Safety kunde olyckan ha undvikits om Volvos system inte varit inaktiverat. Det rapporterar Bloomberg.

I rapporten kritiseras Uber för att ha stängt av Volvos system för att undvika kollisioner.

”Jag tror det är möjligt att, om systemet hade haft möjlighet att ingripa, skulle dödsolyckan kanske inte ha hänt,” sa institutets forskningschef David Zuby till Bloomberg. Enligt Zuby kunde Volvos system lett till att olyckan undvikits helt eller åtminstone blivit lindrigare.

En undersökning av U.S. National Transportation Safety Board fann att bilens system registrerade kvinnan men att möjligheten för datorn att bromsa för att undvika kollisionen var avstängd. Kvinnan som istället skulle sköta bromsningen verkar ha varit upptagen av att streama TV på sin mobil, enligt polisen.

”Jag skulle argumentera för att om utvecklare av teknologin självkörande bilar verkligen vill göra våra vägar säkrare, så borde de verkligen se till att de har det bästa systemet för att undvika kollisioner innan de ger sig ut på vägen,” säger David Zuby.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST