Fotograf: TT / Virginia Mayo

En av världens tyngsta kvinnliga företagsledare Indra Nooyi avgår

Försäljningen har vuxit med 80 procent under hennes 12-åriga vd:skap samtidigt som hon har lyckats förvandla Pepsi till ett långt mer miljövänligt och hälsosamt bolag.

Hyllade 62-åriga Pepsi-chefen Indra Nooyi slutar som vd i höst. Uppväxten i en medelklassfamilj i indiska Madras till att bli vd för en jätte som Pepsi innebär ett riktigt sjumilakliv för Indra Nooyi. En bidragande orsak kan ha varit att mamman uppmuntrade Indra och hennes syster att hålla tal vid middagsbordet där systrarna fick ikläda sig rollen som världsledare och mamma röstade fram vinnaren.

Indra Nooyi har berättat för Financial Times att hon var en vilde under uppväxten som bröt mot den stereotypa bilden av indiska flickor genom att spela i rockband, klättra i träd och spela cricket. Mamman tyckte ändå att Indra och hennes syster skulle gifta sig i unga år och hade det inte varit för farfar, som var domare, kunde det nog ha gått den vägen.

Fina insatser vid Madras Christian College ledde vidare till en MBA-examen vid prestigefulla Indian Institute of Management i Calcutta.

Då hon av ren slump stötte på en artikel om Yale trotsade hon omgivningens varningar om att en plats där skulle göra det omöjligt att bli gift. Starten i USA blev dock tuff och hon arbetade extra receptionist och hade inte råd med västerländska affärskläder, utan det fick bli sari vilket hon gärna bär än idag.

Efter Yale blev det Boston Consulting Group, där hon ledde strategiska internationella uppdrag. Därefter strategichef på Motorola innan hon tog plats i ledningsgruppen hos ABB och sedan lockades över till Pepsi. Idag har Indra Nooyi varit verksam vid Pepsi i 24 år och innan hon tog över vd-posten i 12 år drev hon bland annat igenom förvärvet av Quaker Oats 2001.

Kort efter att hon tog över vd-posten 2006 drog hon igång sin numera klassiska tillväxtstrategi - Performance with Purpose. Den har bland annat inneburit att Pepsi arbetat med att minska salt, socker- och fettinnehåll i sina kärnprodukter.

2010 satte Pepsi målet att tredubbla försäljningen av hälsosamma produkter till 30 miljarder dollar.

2020 – 2017 hade försäljningen redan hunnit stiga med 75 procent till 17,5 miljarder dollar.

Till 2025 är målet att försäljningen av mer hälsosamma produkter ska ha passerat traditionella drycker och snacks. Förutom att den totala försäljningen har stigit med 80 procent under hennes tolvåriga vd:skap har Indra Nooyi också lyckats förvandla Pepsi till ett mer miljövänligt bolag.

Hon har knappast gått lottlös, utan tjänade 31 miljoner dollar förra året och totalt 87 miljoner dollar under senaste tre åren, enligt CNN. Senioranalytikern Bonnie Herzog vid den amerikanska banken Wells Fargo lovprisar hennes insatser.

”Vi har haft privilegiet att känna Nooyi i över ett decennium och har blivit väldigt imponerade över hennes skarpsinniga ledarskap och hennes eftertänksamma approach med att lotsa Pepsi genom en väldigt osäker period för bredare konsumentinriktade varor”, säger hon till CNN.

Ett exempel på hennes starka ledarskap var 2014 då corporate raidern Nelson Peltz ville försöka tvinga Pepsi att skapa en spin-off av snacks-verksamheten. Indra Nooyi har framgångsrikt bekämpat alla försök att splittra bolaget, enligt CNN – något som hon prisas för av vd:n för digitala mediebolaget GlobalData, Neil Saunders.

”Det var hennes övertygelse om att bygga upp och behålla en strong snacks-verksamhet som visade sig vara rätt. Och med efterfrågan på läsk under hård press kan Pepsi nu dra nytta av en balanserad produktportfölj.”

Men trots alla framgångar har Pepsico-aktien inte hållit jämn takt med övriga marknaden. I år är aktien ned 1,8 procent, vilket kan jämföras med en nära 7-procentig ökning för S&P 500-index. CNN konstaterar att amerikanernas växande motstånd mot drycker med sockerinnehåll har skadat såväl Coca-Cola som Pepsi.

Från oktober tas vd:skapet över av 54-årige chefen för Pepsis globala operationer, Ramon Laguarta, medan Indra Nooyi kvarstår som ordförande för styrelsen fram till början av nästa år.

MISSA INTE: Från ett enkelt liv i Indien till toppen av det amerikanska näringslivet - med hälsotrenden som största fiende