Amerikanen Stan Kroenke köper ut alla andra ägare av toppklubben Arsenal - MILJARDÄRSTRID
Stan Kroenke är nu ensam ägare av Arsenal Fotograf: TT / Jack Dempsey - Flagga av Wonker, CC2

Amerikanen Stan Kroenke köper ut alla andra ägare av toppklubben Arsenal

Stan Kroenke har fått ett oåterkalleligt löfte om att köpa Alisher Usmanovs 30-procentiga andel i Arsenal.

Amerikanske mångmiljardären Stan Kroenke, med en beräknad förmögenhet på 8,3 miljarder dollar, köper loss sista delarna av Premier League-klubben Arsenal från den ännu rikare ryssen Alisher Usmanov. Genom köpet värderas klubben till 2,3 miljarder dollar.

Affären markerar slutet på en lång ägarstrid mellan Stan Kroenke och Alisher Usmanov.

Fastighetsmiljardären och sportmogulen Stan Kroenke har bland annat byggt sin förmögenhet genom stora köpcentrum nära Walmart-butiker, och äger förutom Arsenal klubbar som det amerikanska proffsbasketlaget Denver Nuggets.

Alisher Usmanov är rikare än Stan Kroenke med en beräknad förmögenhet på 12,5 miljarder dollar. Den har han skapat genom ägande i några av Rysslands största bolag såsom mobiloperatören Megafon, järnproducenten Metalloinvest och Internet-gruppen Mail.ru.

Stan Kroenke har byggt sin position i Arsenal från 2007 och framåt genom att köpa ut familjer som har drivit klubben igenom dess 132-åriga historia. Genom ett lån från Deutsche Bank på 557 miljoner pund kunde Stan Kroenke i tisdags meddela att han inte bara har fått ett oåterkalleligt löfte om att köpa Alisher Usmanovs 30-procentiga andel i klubben, utan att han också köper ut resterande oberoende aktieägare för 29 000 pund per aktie. Kroenke ägde sedan tidigare 67 procent av klubben och blir därmed ensam ägare. 

Därmed får Stan Kroenke i ett svep bort ägare som mest har använt bolagsstämman till att skälla ut styrelsen för att den inte har spenderat mer på laget med tanke på att Arsenal vunnit Premier League sedan 2004, enligt Reuters. Fansen har länge beklagat sig över att klubben inte har plöjt ned tillräckligt med pengar i laget och inte kämpat för att behålla stjärnspelare såsom Robin van Persie och Alexis Sanchez - båda gick till Manchester United.

Stiftelsen för Arsenals supportrar och oberoende aktieägare har fördömt affären och menar att den innebär att Stan Kroenke kan driva verksamheten utan tillsyn. I ett uttalande till London-börsen har Stan Kroenke besvarat den sortens kritik med att en enskild ägare får bättre möjligheter att driva igenom strategier snabbare.

Arsenal, som grundades av en grupp arbetare vid en vapenfabrik vid Woolwich, har vunnit ligan 13 gånger och slagit rekord med 13 vinster i FA-cupen, men slutade förra säsongen på en sjätteplats – bakom klubbar som Manchester City och Manchester United som också ägs av miljardärer. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna
  2. Lundinfamiljen har tröttnat på Africa Oil – överväger utköp från börsen: "Affären är väldigt logisk"
  3. Konflikten tilltar mellan USA och Turkiet – nu uppmanar Erdogan till bojkott av Iphone
  4. En av världens rikaste kryptoinvesterare släppte just en bitcoin-låt – och den är lika optimistisk som underhållande
  5. Nu ska Teslas avnotering utredas av en tillsatt specialkommitté
  1. Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen
  2. Rika som troll – det är Rusta det
  3. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  4. De är Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister
  5. Här är aktierna som haussas mest på Stockholmsbörsen just nu

För dig som prenumerant