Stan Kroenke är nu ensam ägare av Arsenal Fotograf: TT / Jack Dempsey - Flagga av Wonker, CC2

Amerikanen Stan Kroenke köper ut alla andra ägare av toppklubben Arsenal

Stan Kroenke har fått ett oåterkalleligt löfte om att köpa Alisher Usmanovs 30-procentiga andel i Arsenal.

Amerikanske mångmiljardären Stan Kroenke, med en beräknad förmögenhet på 8,3 miljarder dollar, köper loss sista delarna av Premier League-klubben Arsenal från den ännu rikare ryssen Alisher Usmanov. Genom köpet värderas klubben till 2,3 miljarder dollar.

Affären markerar slutet på en lång ägarstrid mellan Stan Kroenke och Alisher Usmanov.

Fastighetsmiljardären och sportmogulen Stan Kroenke har bland annat byggt sin förmögenhet genom stora köpcentrum nära Walmart-butiker, och äger förutom Arsenal klubbar som det amerikanska proffsbasketlaget Denver Nuggets.

Alisher Usmanov är rikare än Stan Kroenke med en beräknad förmögenhet på 12,5 miljarder dollar. Den har han skapat genom ägande i några av Rysslands största bolag såsom mobiloperatören Megafon, järnproducenten Metalloinvest och Internet-gruppen Mail.ru.

Stan Kroenke har byggt sin position i Arsenal från 2007 och framåt genom att köpa ut familjer som har drivit klubben igenom dess 132-åriga historia. Genom ett lån från Deutsche Bank på 557 miljoner pund kunde Stan Kroenke i tisdags meddela att han inte bara har fått ett oåterkalleligt löfte om att köpa Alisher Usmanovs 30-procentiga andel i klubben, utan att han också köper ut resterande oberoende aktieägare för 29 000 pund per aktie. Kroenke ägde sedan tidigare 67 procent av klubben och blir därmed ensam ägare. 

Därmed får Stan Kroenke i ett svep bort ägare som mest har använt bolagsstämman till att skälla ut styrelsen för att den inte har spenderat mer på laget med tanke på att Arsenal vunnit Premier League sedan 2004, enligt Reuters. Fansen har länge beklagat sig över att klubben inte har plöjt ned tillräckligt med pengar i laget och inte kämpat för att behålla stjärnspelare såsom Robin van Persie och Alexis Sanchez - båda gick till Manchester United.

Stiftelsen för Arsenals supportrar och oberoende aktieägare har fördömt affären och menar att den innebär att Stan Kroenke kan driva verksamheten utan tillsyn. I ett uttalande till London-börsen har Stan Kroenke besvarat den sortens kritik med att en enskild ägare får bättre möjligheter att driva igenom strategier snabbare.

Arsenal, som grundades av en grupp arbetare vid en vapenfabrik vid Woolwich, har vunnit ligan 13 gånger och slagit rekord med 13 vinster i FA-cupen, men slutade förra säsongen på en sjätteplats – bakom klubbar som Manchester City och Manchester United som också ägs av miljardärer. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.