TT / Anders Wiklund

Makroanalys: Ligg tungt i den svenska kronan - kommer stärkas fram till årsskiftet

Svenska kronan är rena fyndet efter att ha rasat 8 procent i år, enligt State Street Bank.

Svenska kronan är rena fyndet efter att ha rasat 8 procent i år. Det hävdar Timothy Graf, EMEA-chef för makrostrategier på amerikanska State Street Bank and Trust Company. 

Svenska kronan placerad i topp tre bland G10-länderna i förhållande till dollarn för den återstående delen av året.

Det synsättet intar den amerikanska banken State Street Bank and Trust Company. Banken bygger synen dels på en förväntad tajtare policy från Riksbanken som väntas ge skjuts åt den svenska kronan, dels att kronan redan har hunnit rasa med 8 procent i år.

 ”Tillväxten är ganska stark, inflationen ligger över målet och Riksbanken vet att den måste normalisera räntorna för att inte gå miste om sin chans”, säger Timothy Graf till Bloomberg.

Den amerikanska mediejätten rapporterar också att en rapport från förra veckan visar att Sveriges ekonomi expanderade dubbelt så snabbt för Q2 som ekonomer hade prognostiserat. Utvecklingen har bland annat gjort att kronan har stigit i förhållande till euron under fyra veckor på raken, enligt Bloomberg. Data som visar en kraftig ökning inom svensk tillverkningsindustri har dessutom ytterligare bidragit till bankens positiva syn på valutan.

Så sent som i fredags låg den svenska kronan på 10,3200 per euro. Bloomberg bedömer att valutan stärks till 10,10 kronor på en euro vid årets slut och att den i förhållande till dollarn växer med 2,9 procent till 8,66 kronor på en dollar.

Bloomberg rapporterar också att även om att kronan tappade visst momentum i takt med ökade farhågor kring att ett globalt handelskrig skulle bryta ut så har färsk data fått analytiker vid exempelvis Swedbank att inta en mer ”bullish approach” kring valutan som bygger på ett scenario där Riksbanken höjer räntorna i december.

Bloomberg skriver att den mest ”hökaktige” policystiftaren på Riksbanken, vice Riksbankschef Henry Ohlsson, starkt propagerade för en räntehöjning redan nu, men att majoriteten argumenterar för en mer försiktig hållning i och med det ganska blygsamma inflationstrycket.

”Att handla med ’stookie’ har bara handlat om taktik i år. Oavsett hur du är positionerad kommer någon inom Centralbanken att fälla en kommentar som skadar din position”, säger Timothy Graf till Bloomberg.

Om G10-gruppen:
Namnet till trots består gruppen av elva länder: USA, Kanada, Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Japan, Nederländerna, Storbritannien, Schweiz (spelar en mindre roll i gruppen) och just Sverige. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.