Svenskarna är övertygade om att bopriserna fortsätter stiga – trots att de sjunker

Ett boprisfall är inget som svenskarna vill föreställa sig.

Svenskarna står fast i övertygelsen att bopriserna ska fortsätta uppåt – trots bostadspriserna nu backat med drygt 8 procent på ett år. Det framgår av en undersökning från Yougov som Danske Bank beställt.

Av de svenska bostadsägarna tror hela 70 procent att priset på den egna bostaden kommer att stiga eller vara oförändrat. Bara 6 procent oroar sig för en värdeminskning.

"Förvånansvärt få oroar sig för att bostadspriserna ska fortsätta sjunka. Med tanke på hur låg omsättningen på bostadsmarknaden är och hur stort utbud av osåld nyproduktion det finns i storstadsområdena, är risken stor att priserna sjunker ytterligare i höst", kommenterar bankens sparekonom Maria Landeborn. 

LÄS ÄVEN: Nya siffror: Utbudet ökar på bomarknaden – men Stockholm halkar efter

Stockholmarna är dock mer oroliga än andra svenskar. Här väljer 20 procent att aktivt följa prisutvecklingen, jämfört med 10 procent i Sveriges nordligare delar. En anledning kan enligt Danske Bank vara att bostadspriserna är högre och att folk sitter på större bolån.

Svenskarna oroar sig inte heller för att räntorna ska höjas. Bara 9 procent säger att de oroar sig för en ränteuppgång. Mest oroliga över räntorna är göteborgarna.

"Boräntorna har varit extremt låga i åratal, och gång på gång har Riksbankens första räntehöjning skjutits på framtiden. Många bolånetagare har vant sig vid låga räntor men det kan vara en farlig inställning, särskilt för högt belånade storstadsbor. Att passa på att amortera och spara till en räntebuffert är viktigt", säger sparekonomen. 

LÄS ÄVEN: Storbanken: Nu kan räntehöjningen vara på väg


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST