Fotograf: Google Press

Efter Googles censurerade sökmotor: Nu kommer nyheten om en lika censurvänlig nyhetsapp

Den här veckan har inte varit någon höjdare för Google.

Efter att det tidigare i veckan stod klart att Google var redo att lansera en censurerad version av sin sökmotor i Kina kommer nu nyheten om att bolaget ska vara lika redo att släppa en censurerad nyhetsapp.

LÄS ÄVEN: Googles moderbolag Alphabet kan bli internetålderns Berkshire Hathaway

Tre personer som stått nära projektet har sagt att appen mer eller mindre kommer att vara en klon av Toutiao, en redan existerade nyhetsapp. I likhet med Toutiao ska appen använda sig av AI och algoritmer för att leverera nyheter till läsarna – allt i linje med landets strikta censurlagar.

I oktober 2015 ersattes förvisso Googles inofficiella slogan ”Don’t be evil” med moderbolaget Alphabets ”Do the right thing”. Men ”Don’t be evil” finns kvar i form av avlutande ord i bolagets uppförandekod, och även i det prospekt som publicerades i samband med Googles notering.

I företagets uppförandekod förklarades mottot med ord som: ”det handlar om att ge våra användare tillgång till opartisk information”, ”följa lagen” och ”agera hedervärt”.

Kritiker har påpekat att ett bolag med ett marknadsvärde större än flera västländers BNP bör sikta lite högre än att inte göra saker av ondo.

Nu väljer sökjätten att inte kommentera nyheterna, utan hänvisar istället till ett uttalande.

“Vi erbjuder ett antal appar i Kina, såsom Google Translate och Files Go, hjälper kinesiska utvecklare och har gjort stora investeringar i kinesiska företag som JD.com. Vi kommenterar inte på spekulationer om planer för framtiden,” skriver Google.

LÄS ÄVEN: Snart slipper du gå hem från bussen – Googles självkörande bilar ska lösa den sista biten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST