Svenska skörden är den sämsta på 25 år – kan leda till chockpriser i butikerna

Med värmen kom torkan - och högre matpriser.

Sverige har redan några av Europas högsta livsmedelspriser. Den svaga kursen på kronan har dessutom pressat upp priserna ytterligare. Nu kommer det senaste slaget – den varma sommaren har orsakat en rekorddålig skörd – vilket kan leda till ännu högre priser i butikerna. Det skriver Dagens Industri.

Den importerade delen av matbutikernas sortiment har fått känna av en prishöjning till följd av den svaga kursen på kronan, något Ica förvarnade om redan tidigare i år. Nu kan det som en följd av torkan även bli så att priset på svenska livsmedel ökar kraftigt.

Skörden är den sämsta på 25 år, skriver Dagens Industri som hänvisar till Lantmännens senaste skörderapport.

Det är främst svenskproducerade livsmedel som är spannmålsberoende och de som växer i jorden som kommer att påverkas av torkan.

Vidare är det många som förväntar sig att det kommer att bli ett överskott på svenskt kött i butikerna, då köerna till slakterierna växer sig allt längre. Många butiker har redan valt att antingen bojkotta importerat kött helt eller att fronta svenskt kött – allt för att stötta bönderna.

Erik Glans, ekonom på konjunkturinstitutet, som Dagens Industri pratat med menar att priserna mot svenska konsumenter inte bör förändras överdrivet mycket då det är den internationella marknaden som är avgörande för prissättningen.

LÄS ÄVEN: Skog till ett värde av en miljard har nu gått upp i rök – och siffran stiger


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.