Mänskligheten har blivit alltmer korkad efter 70-talets intelligensboom – i alla fall i Norge

Den starka trenden där mänsklighetens intelligens stadigt ökade under 1900-talet har plötsligt upphört. Det visar en omfattande norsk studie av hela 730 000 IQ-tester kopplade till mönstring.

7 lägre IQ-poäng per generation. Det är det nedslående resultatet efter att forskare vid Ragnar Frisch Centre for Economic Research i Norge har analyserat 730 000 IQ-tester av 18- och 19-åringar kopplade till mönstring.

De nya rönen presenteras i den välkända vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, enligt ScienceAlert.

Den norska studien omfattar perioden 1970-2009 och tre decennier för unga män födda 1962-1991.

Den så kallade Flynn-effekten, uppkallad efter intelligensforskaren James Flynn, innebär att mänsklighetens IQ har ökat med tre poäng per decennium under större delen av 1900-talet.

Problemet är bara att den norska studien visar att IQ-resultatet har befunnit sig i fritt fall från 1975 och framåt. Ett bevis för en omvänd Flynn-effekt med andra ord.

Den norska studien ger därmed också vatten på kvarn åt en tidigare studie av brittiska tonåringar av ingen mindre än just James Flynn.

Vid den tidpunkten lade han fram hypotesen att den kognitiva miljön för tonåringar inte har berikats på samma sätt som för barn före tonåren och att det gjorde att det var något ”knasigt” med brittiska tonåringar.

Problemet är bara att den norska studien slår hål på hypotesen.

Forskarna har nämligen kunnat observera liknande IQ-ras mellan bröder inom familjer och därmed faller hypotesen om att IQ-nedgången skulle ha att göra med skiftande demografiska miljöer.

Den nya norska studien indikerar snarare att en förändrad livsstil med alltifrån utbildning och hur vi växer upp till hur mycket tid vi spenderar med att lösa böcker kan ligga bakom nedgången.

En ytterligare förklaring kan vara att IQ-testerna inte har hängt med för att träffsäkert kunna kvantifiera modern personlig intelligens, men det är högst osäkert om IQ-raset bland ungdomarna verkligen beror på det.

Även om den spatiala intelligensen skulle vara låg – vilket utgör själva basen för IQ-tester – kan en tröst i bedrövelsen för yngre generationer vara att Howard Gardner först identifierade sju olika slags intelligenser 1983 för att utöka med ytterligare två år 1999.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  3. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  4. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant