Mänskligheten har blivit alltmer korkad efter 70-talets intelligensboom – i alla fall i Norge

Den starka trenden där mänsklighetens intelligens stadigt ökade under 1900-talet har plötsligt upphört. Det visar en omfattande norsk studie av hela 730 000 IQ-tester kopplade till mönstring.

7 lägre IQ-poäng per generation. Det är det nedslående resultatet efter att forskare vid Ragnar Frisch Centre for Economic Research i Norge har analyserat 730 000 IQ-tester av 18- och 19-åringar kopplade till mönstring.

De nya rönen presenteras i den välkända vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, enligt ScienceAlert.

Den norska studien omfattar perioden 1970-2009 och tre decennier för unga män födda 1962-1991.

Den så kallade Flynn-effekten, uppkallad efter intelligensforskaren James Flynn, innebär att mänsklighetens IQ har ökat med tre poäng per decennium under större delen av 1900-talet.

Problemet är bara att den norska studien visar att IQ-resultatet har befunnit sig i fritt fall från 1975 och framåt. Ett bevis för en omvänd Flynn-effekt med andra ord.

Den norska studien ger därmed också vatten på kvarn åt en tidigare studie av brittiska tonåringar av ingen mindre än just James Flynn.

Vid den tidpunkten lade han fram hypotesen att den kognitiva miljön för tonåringar inte har berikats på samma sätt som för barn före tonåren och att det gjorde att det var något ”knasigt” med brittiska tonåringar.

Problemet är bara att den norska studien slår hål på hypotesen.

Forskarna har nämligen kunnat observera liknande IQ-ras mellan bröder inom familjer och därmed faller hypotesen om att IQ-nedgången skulle ha att göra med skiftande demografiska miljöer.

Den nya norska studien indikerar snarare att en förändrad livsstil med alltifrån utbildning och hur vi växer upp till hur mycket tid vi spenderar med att lösa böcker kan ligga bakom nedgången.

En ytterligare förklaring kan vara att IQ-testerna inte har hängt med för att träffsäkert kunna kvantifiera modern personlig intelligens, men det är högst osäkert om IQ-raset bland ungdomarna verkligen beror på det.

Även om den spatiala intelligensen skulle vara låg – vilket utgör själva basen för IQ-tester – kan en tröst i bedrövelsen för yngre generationer vara att Howard Gardner först identifierade sju olika slags intelligenser 1983 för att utöka med ytterligare två år 1999.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.