Fotograf: Skärmdump Brummer & Partners

Storvinnaren på Avanzas ras: ”Kan rasa ytterligare 70 procent”

Brummerfondens vd prickade helt rätt med sin korta position.

Brummer-fonden Bodenholms vd Per Johansson bedömer att nischbanken Avanza, som fonden har en kortposition i, kan sjunka ytterligare 70 procent. Det rapporterar DI

LÄS ÄVEN: Här är de största förlorarna – och vinnarna – på nätbankens kursslakt

”Det är svårt att se 50 procents uppsida när aktien handlas till 35 gånger årets intäkter, men du kan faktiskt se ett scenario där aktien går ner 70 procent”, säger Per Johansson till tidningen efter gårdagens kvartalsrapport. 

Bodenholm tror att riskaptiten kommer sjunka väldigt kraftigt hos Avanzas kunder, och då finns det en stor risk för att deras intäkter blir väldigt mycket lägre samtidigt som banken behöver investera. Marknaden har glömt bort riskerna med Avanza-aktien, bedömer hedgefond-vd:n. 

Det kommer fortfarande in pengar från handel i bitcoin, cannabisaktier och en del heta amerikanska techbolag. När börsen börjar gå ner kommer aktiviteten nästan helt att dö ut, tror Bodenholm-vd:n. 

Det framgår av en månadsrapport för Brummer Multi-Strategy att lång/kort aktiefonden Bodenholm var en positiv bidragsgivare under juni. Under 2018 har fonden gått upp 8 procent, medan jämförelseindexavkastningen ligger på runt 2 procent.

Nätmäklaren Avanza Bank redovisade totala intäkter som uppgick till 260 miljoner kronor (236) i andra kvartalet under gårdagen, vilket låg i linje med analytikerkonsensus från Bloomberg. Resultatet efter skatt blev 79 miljoner kronor (89), där analytikerkonsensus låg på 94 miljoner kronor. Kostnadsökningen på helårsbasis kommer troligtvis att landa på närmare 11 procent istället för tidigare aviserade 8 till 10 procent, enligt bankens vd.

Någon som däremot fortsatt tror på Avanza-aktien är bankens styrelseordförande Sven Hagströmer som passade på att tanka aktier för 1,9 miljoner kronor under gårdagen.

Aktien var klockan halv elva ned cirka 2,09 procent.

Följ Avanzas kurs live på VA Finans.

LÄS ÄVEN: Nätmäklaren dyker på börsen – vd:n kallar det för ”ett tråkigt kvartal”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.