Fotograf: Fastighetsbyrån

I Stockholm tar det bara 14 dagar att sälja en etta – men buden blir allt lägre

Små lägenheter går snabbast att sälja.

Små lägenheter i Stockholm går allra snabbast att sälja och har högst procentuell prisökning vid budgivning. Det visar nya siffror från Booli, enligt ett pressmeddelande.

Förra våren ökade priset på små lägenheter i snitt med drygt 23 procent vid budgivning. I år är prisökningen hälften av fjolårets, 11,1% procent. Precis som föregående år är det ettor i Stockholms kommun som ökar procentuellt mest vid budgivning.

”Efter att det ökade amorteringskravet infördes har månadskostnaden ökat för många, framförallt i Stockholm. Det gör att en del som tidigare tittat på större bostäder behöver tänka om och köpa mindre. Det kan vara en av förklaringarna till att just små lägenheter fortfarande slutar en bra bit över utropspriset”, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

LÄS ÄVEN: Nya domen kan slå hårt mot nyproducerade bostadsrätter

Enligt Booli tar det i landets två största städer i snitt 14 dagar att sälja sin etta. Snittet för landet är något högre, 17 dagar. Mellanstora lägenheter (40-79 kvm) i storstäderna tar någon dag längre att sälja, och att sälja en stor lägenhet (80+ kvm) tar ytterligare några dagar.

”Det går, inte alls förvånansvärt, allra snabbast att sälja små lägenheter. Och nu drar högsäsongen för ettor igång! Igår kom det första antagningsbeskedet för högskolor och universitet och därmed tillkommer det spekulanter på små lägenheter. Många studenter måste snabbt ordna ett boende innan skolan börjar – för den som funderar på att sälja sin etta i en studentstad är det guldläge nu”, säger Matilda Adelborg.

LÄS ÄVEN: Snart kan mäklarna ryka – fler vill e-handla bostäder


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.