Fotograf: Wikimedia Commons

Nya domen kan slå hårt mot nyproducerade bostadsrätter

Sex till tio veckors försening av upplåtelseavtal och inflyttning räcker för att häva ett köp av en nyproducerad bostad, enligt en dom i Stockholms tingsrätt.

Det skriver Svenska Dagbladet på torsdagen utifrån en ny dom mot Savanas bostadsrättsförening Plommonträdet 5 vid Telefonplan söder om Stockholms tullar.

Köparen får rätt till rättegångskostnader på en kvarts miljon kronor samt att få tillbaka handpenning med ränta.

LÄS ÄVEN: Tvärstopp för nyproduktioner – nu väntar byggkris i höst

Det är vanligt med betydligt längre förseningar än de som nu gör att köpet vid Telefonplan hävs, vilket ”lär sända chockvågor i hela nyproduktionen”, skriver SvD.

Bland börsnoterade bostadsutvecklare har SSM hamnat i tvist med drygt 50 missnöjda köpare i projektet West Side Solna på grund av långa förseningar. Därutöver har det rapporterats att köpare i SSM:s Telefonplansprojekt Metronomen är nära att stämma bolaget på grund av försening i det projektet.

Enligt den senaste rapporten var 248 av 252 bostäder sålda i Solna-projektet samt 183 av 188 bostäder i SSM:s Telefonplans-projekt. Dessa förseningar har varit uppemot ett till två år.

För Oscar Properties har förseningen av projektet 79 & Park med 169 bostäder på Gärdet i Stockholms innerstad inneburit att vissa köpare velat dra sig ur sina förhandsavtal. Detta projekt har försenats omkring ett år.

MER LÄSNING: Nya siffror: Marknaden för nyproduktion har aldrig varit kallare


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant