Fotograf: Minutiae

Här är den ”antisociala” medie-appen – utan följare, kommentarer eller lajks

Minutiae är en ”anti-social” medie-app skapad av två konstnärer som vill få oss att tänka mindre på lajks, delningar och kommentarer för att i stället uppmärksamma de små trista detaljerna i våra liv. 

Engelskans ”the minutiae” är ett substantiv som enligt Oxford Dictionaries syftar till ”de små, exakta eller triviala detaljerna av något”.

Minutiae är passande nog även namnet på en app som hyllar just de där små och triviala detaljerna i vardagslivet.

”Minutiae handlar om att ge deltagare möjlighet att dokumentera livets små detaljer, detaljer som man ofta förbiser, för att man inte tycker att det är viktigt. Det är själva kärnan i det. Att hylla de små vardagliga detaljerna”, säger New York-baserade fotografen Martin Adolfsson, som är ena halvan av konstnärsduon bakom appen.

En långsam process

I de sociala mediernas tidsera med dess besatthet av följare, delningar, kommentarer och den beroendeframkallande ”gilla”-knappen gör Minutiae det motsatta.

Under endast en minut per dag får du som användare en pushnotis som talar om att det är dags att fånga ögonblicket. När du öppnar appen har du exakt 5 sekunder på dig att rikta kameran mot det du har framför dig där och då – du hinner helt enkelt inte arrangera din frukosttallrik, inta den perfekta selfieposen eller be dina vänner säga ”omelett”.

När du sedan dokumenterat dagens tvätthög, din bussresa eller ditt stökiga skrivbord på jobbet kopplas du ihop med en annan slumpvis utvald användare och får under 60 sekunder tillgång till dennes tidslinje. Sedan tar det slut, och du måste vänta till följande dag innan det är dags att fota nästa slumpvis utvalda ögonblick.

”Det är en form av delayed gratification – det tar väldigt lång tid. Det är på något sätt också en motvikt till traditionell mediakonsumtion och mobilkonsumtion, där allting handlar om att man ska kunna göra saker snabbt, man ska kunna multitaska och så vidare. Det var lite en av poängerna, just det att kunna erbjuda någonting som är det motsatta till det.”

Martin Adolfsson och Daniel J Wilson. Foto: Minutiae

Hyllar det vardagliga

Martin Adolfsson är en del av NEW INC, en kulturinkubator som drivs av New Museum i New York och som utforskar idéer i skärningspunkten mellan konst, teknologi och design. Det var där han träffade  den kanadensiske konstnären och filmaren Daniel J Wilson, som intresserar sig för upprepningar och självdokumentation.

När de två konstnärerna började prata med varandra föll alla bitarna på plats, säger Adolfsson. Konceptet till Minutiae var klart på bara 30 minuter.

En av deras mest grundläggande idéer med appen var att ge en motvikt till de konstruerade och idealiserade bilder vi i dag ser på sociala medier.

”Den hyllar det vardagliga. När du sitter hemma och glor på Game of Thrones, när du diskar, när du åker till jobbet – alla de här ganska tråkiga, vardagliga ögonblicken, det är där Minutiae existerar. Det är det vi vill lyfta fram.”

Appens totala avsaknad av följare, kommentarer eller en ”gilla”-funktion kan kanske vid första anblick ge ett opersonligt intryck. Men de där små glimtarna in i en annan användares vardagliga ögonblick kan i själva verket bli så mycket personligare och intimare än vad vi i vanliga fall ser på plattformar som Instagram och Facebook, menar Martin Adolfsson.

”Du blir tvingad att titta på någon annans ganska intima ögonblick, vars bakgrund du vet väldigt lite om, vars etnicitet du inte vet någonting om,” säger han.

”Du får en väldigt unik inblick i någon annans liv. Och den inblicken är ofta mer intim och mer avslöjande än vad den här personens egen omgivning känner till.”

Total anonymitet för användarna var för appens skapare en självklarhet från första början, eftersom det tvingar dig att bli mer ärlig, enligt Martin Adolfsson – att försöka skönmåla den egna vardagen blir lönlöst när man fångar ögonblick först och främst för sin egen skull.

”Att välja ögonblick som får dig att framstå som intressant eller berest eller vad det nu är, det faller kort. I slutändan är det bara du själv som kommer ha tillgång till det här arkivet. Ingen vet att det är dina bilder.”

Att slutföra projektet tar cirka fyra år, eller närmare bestämt 1440 dagar. Varje ögonblick du fångar representerar en av dygnets 1440 minuter.

Resulterar i en bok

När hela dygnscykeln har nått sitt slut finns möjligheten att beställa en bok som trycks i en mycket begränsad upplaga – den kommer nämligen bara innehålla dina egna bilder, och endast 100 sådana exemplar kommer att tryckas. Priset på boken är 1440 dollar – en avskräckande stor summa för de flesta, och det kommer därför även vara möjligt att ladda ner sina egna ögonblick. 

Foto: Minutiae

Än så länge finns appen endast för Iphone, men en Android-version är på gång. Nyligen släpptes en ny version som är gratis att prova på i 14 dagar för att sedan övergå i en prenumeration som kostar 11 kronor per kvartal – från början gick den endast att köpa med engångsbetalning om 159 kronor, vilket visade sig vara en något hög tröskel för många potentiella användare att ladda ner appen.

”Vår approach var att det är ju först och främst ett app-baserat konstverk. Går du på MoMA så kostar det 25 dollar, går du på Guggenheim kostar det 30 dollar. Den upplevelsen varar i kanske två timmar, medan här får du en upplevelse som varar fyra år.”

Av alla tusentals bilder som ackumuleras i projektet, alla tagna vid exakt samma tidpunkt runt hela jorden, hade det kunnat bli en fascinerande utställning, medger Adolfsson. Men kostnärerna håller benhårt fast vid att Minutiae ska vara ett personligt konstverk som inte är avsett för allmän beskådan – och det ska förbli genuint vardagligt.

”Vi vill inte ge deltagaren incitament att försköna sin vardag. Säger vi att det här kommer bli en utställning, då kommer det att ligga i bakhuvudet. Det är möjligt att det inte hade spelat någon roll – men vi har valt att inte gå den vägen.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST