Roger Federer under finalen i Gerry Weber Open i Halle 24:e juni, 2018. Det blev sista matchen där tennisstjärnan representerade Nike. Fotograf: Friso Gentsch/dpa via AP

Dumpar Nike efter 24 år – tennislegenden i nytt miljardavtal med H&M-konkurrent

Roger Federer har burit kläder från Nike sedan 1994. Men nu är det slut. Enligt källor till ESPN är stjärnans nya avtal med Uniqlo värt 300 miljoner dollar (2,7 miljarder).

När Roger Federer stegade ut på tennisbanan idag för att inleda årets Wimbledon-turnering, var en sak inte sig lik.

Den 36-årige tennisstjärnan var inte iklädd Nike, utan denna gång bar Federer matchkläder av märket Uniqlo.

Bara någon timme senare kom det japanska klädmärket med beskedet att Federer knutit ett mångårigt avtal för att agera bolagets globala ambassadör. 

Enligt sportsajten ESPN handlar det om ett tioårigt kontrakt värt omkring 300 miljoner dollar, motsvarande ca 2,7 miljarder kronor.

Samarbetet innebär att Federer kommer att representera Uniqlo på samtliga tennisturneringar under året vilket börjar med Wimbledon.

"Mr. Federer är av de största någonsin inom sportvärlden och min respekt för honom är enorm. Partnerskapet kommer handla om innovation, både på och utanför tennisbanan" kommenterade Tadashi Yanai, grundare av Uniqlo, i ett pressmeddelande.

Roger Federer har spelat i kläder och skor från Nike sedan 1994. Han fortsätter dock tills vidare att spela med Nike-skor trots att hans officiella kontrakt med det amerikanska bolaget tog slut i mars. (Nike äger rättigheterna till Federers "RF" logga, som pryder stjärnans skor).

Uniqlo har seglat upp som en H&M-konkurrent på senare tid, och inleder snart sin svenska expansion i samband med att bolagets flaggskeppsbutik vid Kungsträdgården i Stockholm slår upp sina dörrar senare i år.  

Fyrbarnspappan Roger Federer har hittills dragit in långt över fem miljarder kronor ($625 miljoner dollar) på sina sponsoravtal, enligt Forbes. Förutom Nike, har Federer genom åren även representerat märken som Rolex, Barilla och Wilson. 

Och med Uniqlo fick Federer en bra start: han inledde sin jakt på en nionde Wimbledon-titel idag med en enkel seger över serben Dušan Lajović


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.