Fotograf: Tesla Press

"7000 bilar, 4 timmar" – Så replikerade Ford-chefen Elon Musks tweet om produktionsrekord

Tesla har uppnått en veckoproduktion på 5 000 Model 3-bilar, vilket fått den hårt pressade vd:n att tweeta ut sin belåtelse. Men Ford-chefen gick till snabbt mothugg.

Tesla har kommit upp i en veckoproduktion på 5 000 Model 3-bilar under tidiga söndagsmorgonen, enligt Wall Street Journals källor som hänvisar till ett internt memo.

Enligt Tesla behövs en produktion av 5 000 Model 3-bilar för att klara av att hålla verksamheten igång och nå lönsamhet - en produktionsnivå Elon Musk hade lovat att uppnå under juni månad.

Musk tweetade ut sin glädje genom att understryka det pressade elbilbolagets bedrift att producera 7 000 bilar på en vecka (inklusive Model S och X), ett nytt produktionsrekord:

Men den gurustatus som Elon Musk kommit att förknippas med - han driver även rymdbolaget SpaceX, och är en av idémakarna till Hyperloop - gör också sydafrikanen till en stor måltavla när saker inte verkar gå hans väg, inte minst bland konkurrenterna.

Musks tweet möttes av mothugg från Fords EMEA-chef Steven Armstrong, när han svarade Tesla vd:n att den amerikanska biljätten mäktar med att producera samma mängd fordon på "cirka fyra timmar":

Det återstår att se om Tesla även framöver kommer att klara av produktionsnivån, efter att drastiska åtgärder varit nödvändiga under juni. Samtidigt kan det även komma att lugna marknadens oro för en potentiell nyemission inom en snar framtid.

Musk tillade att Tesla förväntar sig att producera 6 000 Model 3 i veckan "nästa månad". Om det avser juli eller augusti framgår inte.

Teslas utmaning framöver blir att fortsatt övertyga marknaden om att bolaget förtjänar en multipel som vanligen förknippas techbolag som Amazon och Apple.

Teslas börsvärde är nämligen omkring 4 gånger bolagets omsättning, omkring tio gånger större än Mercedes och Fords multiplar på 0,3-0,4. Detta har fått experter som Scott Galloway att förutspå att aktien kommer att tappa upp emot  hälften av sitt värde inom kort.  


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.