Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Fotograf: Claudio Bresciani/TT

SD petar ner M – blir näst största parti i Ipsos-mätning

Sverigedemokraterna ökar medan Moderaterna backar i Ipsos senaste opinionsmätning, vilket innebär att M blir mindre än SD. 

Moderaterna får 19 procent i DN/Ipsos undersökning, vilket är det lägsta väljarstödet sedan Ulf Kristersson tog över partiledarrollen. 

Siffrorna i undersökningen visar att M-väljare valt att gå över till SD. Väljarna har också gått till Centerpartiet. Bortsett från Moderaterna visar opinionsundersökningen inte på några drastiska förändringar för något parti.

”Bland Moderaternas väljare finns de som ser någon form av samarbete med Sverigedemokraterna som nödvändigt”, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.

”Det är väljare som prioriterar minskad invandring framför andra frågor. Samtidigt finns det M-väljare som kraftigt motsätter sig ett sådant samarbete.”

Socialdemokraterna ligger kvar på 24 procent, exakt samma som förra mätningen som gjordes av DN/Ipsos. Det är dock historiskt låga siffror för S inför ett val.

Kristdemokraterna får 3 procent av väljarstödet vilket är ett tapp på 1 procent och partiet skulle således inte klara riksdagsspärren.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.